Seiko merkinspiratie bij Horloge.nl

140 jaar Seiko; Dit is de speciale jubileum-collectie

Geschreven op 12-03-2021 07:23 door Miriam • Leestijd ongeveer 3 minuten
Presage Seiko 5 Sports Heruitgave Gelimiteerde Uitgave Japanse horloges Prospex Astron

Japans horlogemerk Seiko bestaat dit jaar 140 jaar. En dat wordt gevierd met een aantal heel bijzondere Limited Edition horloges die geheel in de geest staan van Seiko grondlegger Kintaro Hattori. 

Hattori was een vooruitstrevende uurwerkfabrikant die als doel had altijd anderen een stap voor te blijven. Met deze visie, en geïnspireerd door bijzondere Japanse landschappen, zee- en stadsgezichten, heeft Seiko een speciale collectie samengesteld die alleen dit jaar – in beperkte oplage - verkrijgbaar zal zijn.


Zo groen als het eiland Iriomote: Prospex duikhorloges SPB207, SLA047, SSC807

Serie groene Seiko jubileumhorloges

De inspiratie voor deze serie horloges komt uit de natuur rondom het eiland Iriomote in de prefectuur Okinawa. Hier groeien en bloeien unieke dieren- en plantsensoorten. Deze vormen een magneet voor duikers en natuurliefhebbers van over de hele wereld.

De riffen, jungle, mangrovebossen, stranden, rivieren en watervallen hebben een ongekend rijke en gevarieerde schoonheid, waarvan de natuur wordt weerspiegeld in de diepgroene wijzerplaten van deze jubileumserie Prospex horloges.

Seiko sla047j

Het tweede mechanische horloge - model SPB207 - is een eigentijdse herinterpretatie van het origineel uit 1968 en gefabriceerd in een oplage van 6000 stuks wereldwijd. 

Het duikhorloge is uitgerust met een 6-beat kaliber 6R35 uurwerk, is 200 meter waterdicht en heeft een gangreserve van maar liefst 70 uur.

seiko ssc807j1

Model SLA047 is een 300 meter waterdicht, 8-beat duikershorloge met een unieke kaststructuur uit één stuk. Geschikt voor zowel saturatieduiken als het duiken met perslucht. 

Het horloge is - in een oplage van 3000 stuks wereldwijd - gemaakt, geassembleerd en aangepast door de bekwame vakmensen van Shizukuishi. Het wordt aangedreven door een 8L35 kaliber uurwerk dat speciaal is ontwikkeld voor duikershorloges.

Seiko spb207j1

Het derde model in deze serie is de SSC807 chronograaf. Dit horloge is 200 meter waterdicht en voorzien van een Solar V192 uurwerk, uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 4.000 exemplaren wereldwijd.

De twee mechanische horloges in deze serie zijn gebaseerd op Seiko’s vermaarde duikershorloges uit 1968. Alle drie horloges worden geleverd in een speciale doos met een extra siliconen band.

 

Presage Sharp Edged SPB205; Schitterend als de rijzende ochtendzon boven Tokio.

Seiko Presage jubileumhorloge

De in 2020 geïntroduceerde Seiko Presage Sharp Edged Serie combineert platte oppervlakken met scherpe hoeken. Waar het licht ook op de kast valt, het zorgt voor een schitterend effect. Kenmerkend voor de Sharp Edged Serie is het gebruik van het Asanoha- of hennepblad patroon, op de wijzerplaat, wat de intrigerende lichtinval nog verder versterkt.

Voor deze speciale jubileum-editie zijn goudkleurige indexen en wijzers gecombineerd met een diepzwarte wijzerplaat die de suggestie wekt van het gulden ochtendlicht dat over Tokio valt. 

Het horloge dat is geproduceerd in een oplage van slechts 4000 exemplaren wereldwijd, wordt geleverd in een speciale doos met een extra leren band.

Seiko spb205j1

De kast is gemaakt van roestvrijstaal met een superharde zwarte coating. De gestructureerde wijzerplaat met Asanoha-patroon is uitstekend zichtbaar door het ontspiegelde, krasbestendige saffierglas.

De SPB205 is een Automatisch horloge met Kaliber 6R35 uurwerk met een tikgetal van 21.600 per uur en 70 uur gangreserve.

Seiko spb205j1

Meer weten over deze mooie horloges? Lees dan verder in dit artikel over de Sharp Edged serie.

 

De magie van Yozakura verbeeld in de Astron SSH083

Seiko Astron jubileumhorloge

In Japan heeft de kersenbloesem - sakura - een bijzondere betekenis. Als typische lentebloem symboliseert de Sakura al eeuwenlang vergankelijke schoonheid. Ze is nauw verbonden met bushido, de levensleer van de samoerai, die het leven zagen als mooi, maar kort.

Voor de magische en etherische uitstraling van deze bloemen onder een heldere sterrenhemel heeft men in Japan zelfs een apart woord: Yozakura. 

Seiko Astron ssh083j1

De wijzerplaat kleurt zacht donkerder richting de zes uur positie. Dit zorgt voor een mysterieuze nachtelijke diepte.

Het geavanceerde GPS Solar Dual-Time 5X53 kaliber past zich overal in de wereld aan de exacte tijd aan. 

De matzwarte kast verbeeldt samen met de zwarte band de nachtelijke hemel, en de subtiel glinsterende paars-roze wijzerplaat symboliseert de adembenemende schoonheid van Yozakura

Seiko Astron ssh083j1

De kast van de SSH083 heeft hetzelfde gebogen silhouet en dezelfde brede kastpoten als de originele Seiko Quartz Astron uit 1969. Ook dit, in een oplage van 1500 stuk wereldwijd geproduceerde horloge, wordt geleverd in een speciale doos.

 

Sneak preview: Nóg meer bijzondere jubileumhorloges

Seiko jubileumhorloges

Maar dat is nog niet alles! Later dit voorjaar zal nóg een serie bijzondere horloges verschijnen. De vier horloges in deze jubileumreeks hebben een blauw-zilverwitte kleurstelling. Toch hebben ze allemaal hun eigen karakter. De Astron GPS Solar staat voor het toppunt van hoogtechnologische elektronische uurwerken, terwijl de Presage GMT-automaat een traditioneel mechanisch horloge is. 

Het Prospex horloge is een moderne herinterpretatie van Seiko's allereerste duikhorloge uit 1965. En de Seiko 5 Sports staat symbool voor de waardering die liefhebbers van sporthorloges al meer dan een halve eeuw koesteren voor deze serie. 

Deze vier de horloges zijn vanaf mei 2021 verkrijgbaar. Dus hou onze speciale Seiko jubileum-pagina in de gaten en wees er snel bij. Want ook deze horloges worden uitgebracht in een zeer gelimiteerde oplage.