Seiko merkinspiratie bij Horloge.nl

De luxe van Seiko Cocktail Time

Geschreven op 18-07-2019 08:24 door Miriam • Leestijd ongeveer 10 minuten
Presage

De Seiko Presage Cocktail Time heeft een heel klassiek, zelfs retro uiterlijk. Toch is de geschiedenis van dit horloge nog niet zo oud. In 2010 bracht Seiko een inmiddels legendarisch nieuw horloge op – in eerste instantie – alleen de Japanse markt. Liefhebbers en verzamelaars van Seiko horloges wereldwijd deden veel moeite om deze ‘Cocktail’, toch aan te kunnen schaffen en zo kreeg het horloge al snel een iconische status. Om deze reden heeft Seiko in 2017 een nieuwe serie Cocktail Time horloges geïntroduceerd op basis van dit bijzondere horloge die wél wereldwijd verkrijgbaar zijn.

Uniek design en uitmuntende afwerking

Liefhebbers van Seiko horloges zullen het je allemaal vertellen: bij Seiko krijg je altijd meer dan waar voor je geld. Of het nu om een eenvoudig Seiko 5 horloge gaat, of om een veel luxere Presage automaat. Met prijzen vanaf 350 euro is een Presage desondanks voor veel mensen een flinke investering, maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug:

 

Uniek design

Het design van de Cocktail Time is geïnspireerd op de wereld van de exclusieve cocktailbar. De basis vormden de unieke cocktails die worden gecreëerd door mixologist Hisashi Kishi van de beroemde Star Bar in Tokio. De kleur van elke wijzerplaat is afgeleid van een van zijn bijzondere creaties. De chique jaren 60-uitstraling van het horloge komt onder andere door de vorm van de kast, die in dat tijdperk al door Seiko werd gemaakt. Ook het gebolde glas en de gestructureerde wijzerplaat dragen hieraan bij. 

Blue Moon cocktail horloge
Design gebaseerd op de Blue Moon cocktail
Sidecar cocktail horloge
Design gebaseerd op de Sidecar cocktail

Kwaliteitsuurwerk in eigen huis gemaakt

De horloges uit de Cocktail Time serie bevatten allemaal een van twee zeer betrouwbare uurwerken die geheel door Seiko in eigen huis worden gefabriceerd. De 4R35 en de 4R57. Het 4R35 uurwerk maakt een relatief slank automatisch horloge met een datumaanduiding mogelijk. Het 4R57 uurwerk vormt de basis voor een elegante gangreserve-indicator waarop je kunt aflezen hoelang het horloge nog blijft lopen voordat het opnieuw (door beweging of handopwinding) opgeladen moet worden. De datum wordt apart weergegeven met een wijzertje aan de onderkant van de wijzerplaat op de 6 uurs positie. 

Deze uurwerken bevatten daarnaast een aantal van Seiko’s bekroonde ontwikkelingen op het gebied van mechanische uurwerken; waaronder het versneld kunnen opwinden van het horloge door de Magic Lever, de unieke en uitermate duurzame Spron legeringen van de veer welke zorgt voor een constante spanning en daarmee nauwkeurigheid, en het Diashock systeem die het uurwerk tegen schokken moet beschermen. Desondanks is het aan te raden deze uurwerken wel om de paar jaar een servicebeurt te geven zoals gebruikelijk bij automatische uurwerken. Zo gaat je horloge langer mee en blijf je er veel plezier van houden..

Uitmuntende afwerking met oog voor detail

De kwaliteit van dit horloge zie je terug in ieder detail. De fraaie kleuren van de wijzerplaten ontstaan door het zorgvuldig aanbrengen van zeven (!) lagen schitterende lak.  Ook hebben de wijzerplaten van de Cocktail time een zogenaamd sunray – zonnestraal – patroon. Dit houdt in dat de plaat zo is gepolijst dat het bij beweging lijkt alsof ‘zonnestralen’ vanuit het middel over de wijzerplaat glijden en meerdere kleurschakeringen te zien zijn. Dit patroon wordt nog eens versterkt door het reliëf dat ook weer vanuit het midden ‘straalt’. Naast deze sunray wijzerplaten zien we bij sommige modellen ook schuur, veeg en kras patronen wat lijkt alsof ze door stucadoors zijn aangebracht. 

Wanneer je goed inzoomt op foto’s zie je dat de uurmarkeringen en wijzers de vorm hebben van een lans en zijn ‘geknikt’ vanuit het midden. Deze vorm wijzer wordt Dauphine genoemd. Het grote voordeel hiervan is dat er altijd licht valt op een van de kanten, waardoor de wijzerplaat ondanks het reliëf van de ondergrond en bij minder licht goed afleesbaar is.

De wijzers zijn bovendien naar de punt toe licht gebogen, waardoor ze mooi onder het gebolde glas passen wat daardoor lager op de kast geplaatst kan worden en het horloge slanker oogt.

Kortom, een serie horloges voor de échte liefhebber.

Secondenwijzer Presage Cocktail Time
Gebogen secondenwijzer
Uur- en minutenwijzer Presage Cocktail Time
Detail uren en minutenwijzer

Nog exclusiever: speciale uitgaven

Regelmatig worden nieuwe modellen of gelimiteerde uitgaven in de serie Cocktail Time uitgebracht.

In 2019 bijvoorbeeld zijn een aantal nieuwe modellen die in beperkte oplage worden geproduceerd toegevoegd aan de collectie. Deze Fuyugeshiki horloges zijn natuurlijk ook geïnspireerd op een cocktail, waarvoor bartender Kishi zijn inspiratie haalde uit een winters landschap. De wijzerplaat is wit en heeft een patroon dat door lichtinval schittert als een verse laag sneeuw in de zon. Deze horloges zijn voorzien van een individueel serienummer.

Of je nu kiest voor een ‘gewone’ Cocktail Time of een speciale uitgave, je hebt met een Seiko Presage gegarandeerd een bijzonder, duurzaam en mooi horloge om je pols. Proost!

Cocktails