Bulova merkinspiratie bij Horloge.nl

Exclusieve Limited Edition Accutron Spaceview 2020 bij Horloge.nl

Geschreven op 30-09-2020 14:42 door Miriam • Leestijd ongeveer 10 minuten
Heruitgave Gelimiteerde Uitgave Accutron

Met gepaste trots mogen we nu eindelijk vertellen dat Horloge.nl binnenkort een van de zeer gewilde gelimiteerde uitgave Accutron Spaceview 2020 horloges mag verkopen. Waarom wij dit zo bijzonder vinden? De Accutron is een bij verzamelaars en liefhebbers van horlogetechniek zeer geliefd horloge. En deze 2020 uitgave bevat – net als het origineel uit de jaren zestig – een revolutionair nieuw uurwerk verpakt in een bijzonder uiterlijk.

Wat is de Accutron?

De Accutron was tot eind jaren zeventig een van de topmodellen van het merk Bulova. Het horloge bevatte een bijzonder accuraat uurwerk dat aangedreven werd door de trillingen van een stemvork. Deze stemvork zien we vandaag nog steeds terug in het logo van Bulova. De Accutron was – na de Electric van Hamilton – het tweede volledig elektrische horloge ter wereld, en de voorloper van quartzhorloges waarbij het uurwerk wordt aangedreven door de trillingen van een kristal.

Ook het uiterlijk van de Accutron was bijzonder. Waar normaal alleen klassieke, mechanische horloges een transparante wijzerplaat hebben om het uurwerk te tonen gebeurde dit niet bij ‘saaie’ elektronische uurwerken. De Spaceview trok zich niks aan van deze gewoonte en toonde vol trots zijn binnenste. Dit ondanks dat de trilling van de stemvork zo snel gaat dat je het met het blote oog niet ziet.

Foto vintage Accutron horloge
De Accutron Spaceview uit de jaren 60
Foto Detail Accutron brochure
Detail Accutron brochure

Het horloge was zeer accuraat en de stemvork-techniek van de Accutron werd niet alleen in horloges toegepast, maar ook in nauwkeurige cockpitinstrumenten van de Apollo maanraketten en in communicatie satellieten. 

Bij horlogeliefhebbers en verzamelaars is de originele Accutron nog steeds heel gewild. Om het space age uiterlijk, de techniek, en de zachte zoemtoon van het stemvork-uurwerk. Het horloge dat, toen het op de markt kwam, het summum was op het gebied van horlogetechniek, is een beetje cult geworden.

De Accutron in de 21e eeuw: een revolutionair nieuw uurwerk

In 2019 presenteerde de Citizen Group, waar Bulova sinds 2008 deel van uitmaakt, op de horlogebeurs Baselworld een revolutionair nieuw uurwerk dat de basis vormt voor de Accutron 2020. Om precies uit te leggen hoe dit uurwerk werkt is niet makkelijk, maar in het kort komt het hierop neer;

Eenvoudig gezegd is het Miyota/Accutron caliber NS30-Y8A een heel nieuw type autoquartz uurwerk waarbij de beweging van de drager door een elektrostatische motor wordt omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit drijft het uurwerk aan.

Alleen voor de echte ‘technerds’ onder ons: De twee onderste turbines die zichtbaar zijn in de wijzerplaat zijn elektrostatische generatoren, terwijl de grotere bovenste een elektrostatische motor is. De gegenereerde stroom wordt opgeslagen in een condensator en geleverd aan de motor. De bladen van de rotor van de motor worden afwisselend aangetrokken en afgestoten door de elektrische lading van de stator waardoor de rotor gaat draaien. Dit systeem drijft de secondenwijzer aan in een vloeiende, beweging die doet denken aan de originele Accutron; de uren- en minutenwijzers worden aangedreven door een aparte stappenmotor.

Elektrostatische motoren verbruiken over het algemeen heel weinig energie wat betekent dat dit horloge een gangreserve heeft van wel vijf jaar.

Detail Accutron 2020
Detail Accutron 2020

De stijl van de jaren zestig, geteleporteerd naar 2020

De Accutron Space View 2020 is niet zomaar een eerbetoon aan de Spaceview uit de jaren zestig. Het is een compleet nieuwe herinterpretatie. Alsof het klassieke horloge is geteleporteerd naar 2020. Natuurlijk komen verschillende elementen uit het oorspronkelijke design terug: de open, groene wijzerplaat, de industriële uitstraling, ronde indexen met lumen en het gebolde (!) saffierglas.

Veel ruimte wordt gegeven aan de turbine-achtige vliegwielen van de generatoren, die bijna hypnotiserend bewegen. En de opvallend dunne rode secondenwijzer lijkt te zweven boven de wijzerplaat.

Het horloge is met een diameter van 43.5 mm aangepast aan de polsmaten van deze tijd. Daarbij moeten we wel aantekenen dat het - door het complexe uurwerk - voor een dress watch een flinke dikte heeft van 15.41 mm.

Sfeerfoto Accutron horloge
Foto verpakking Accutron Spaceview
Sfeerfoto man in bar

Exclusieve Limited Edition Accutron Spaceview 2020 bij Horloge.nl

De speciale uitgave van deze Accutron Spaceview is wereldwijd gelimiteerd tot 300 stuks, waarvan er slechts 5 naar Europa komen! Het horloge wordt geleverd in een speciale doos met een boek over de geschiedenis van Accutron.

Heeft u interesse om de Exclusieve Accutron Spaceview 2020 Limited Edition bij Horloge.nl aan te schaffen? Klik dan op het horloge naast of onder dit artikel en zet het op uw wenslijst. U krijgt dan meteen bericht zodra het horloge bij ons beschikbaar is voor de verkoop.

Advertentiebanner Accutron Spaceview 2020