Hoe houd ik mijn leren horlogeband mooi?

Geschreven op 14-05-2020 06:55 door Miriam
horlogebandje Tips & Tricks

Bij een mooi horloge hoort een mooie horlogeband. Elke leren horlogeband slijt, zeker als je het horloge iedere dag draagt. Maar wanneer je de band af en toe een beetje liefde geeft, blijft hij mooi en gaat langer mee. Met deze tips gaat dat zeker lukken.

1. Hou de band droog

Leer kan niet goed tegen water. Probeer dus het contact daarmee te vermijden, zelfs als het horloge waterdicht is. Ga niet met een leren band douchen of zwemmen en wees voorzichtig met afwassen. Is de band toch nat geworden, laat hem dan aan de lucht drogen. Nooit op de verwarming of in de volle zon, want dat veroorzaakt verkleurig en uitdroging. 

Kom je, bijvoorbeeld door je werk, vaak in aanraking met water, dan kan je overwegen een universele water resistant band van het merk Morellato aan te schaffen.

---
Top Tip: Spuit voordat je het horloge gaat gebruiken de buitenkant van de band in met een kleurloze beschermingsspray die je ook gebruikt voor je leren schoenen.
---

Door het directe contact tussen de horlogeband en de huid kan het leer aangetast worden en op den duur zelfs onfris gaan ruiken. Vooral zweet is niet goed voor echt leer. Draag daarom als het warm weer is je horloge een gaatje losser. Zo kan de band ademen en drogen. Of kies in deze periode voor een andere band, bijvoorbeeld van metaal of canvas. 

---
Top Tip: Kies voor een horloge met een Easy Click of Quick Release band. Zo wissel je gemakkelijk van horlogeband. Veel merken zoals bijvoorbeeld Fossil en Cluse hebben standaard veel van dit type horlogebandje in de collectie.
---

Foto inspuiten horlogeband
Spay de band in voor betere waterafstoting
Foto Waterproof leren horlogeband
Waterproof leren horlogeband

2. Voorkom vouwen

Leg in ieder geval wanneer je je horloge afdoet het horloge zoveel mogelijk plat weg. Op een standaard of om een kussentje in een horlogekist staat leuk en bergt praktisch op, maar je buigt daarmee het leer continu, met het risico op vervorming en afbrokkelen.

Bewaar je het horloge toch om een standaard, doe dan de gesp niet vast met de pin door een gaatje, om vouwen te voorkomen.

---
Top Tip: Heb je een dag veel gezweet? Droog de band dan even af met een katoenen doek voordat je het horloge weglegt.
---

Duurdere leren banden hebben vaak een vouw-of vlindersluiting in plaats van een gesp. Het leer 'knikt' daardoor minder en blijft beter in vorm. Je kunt ook zelf een universele vouwsluiting aan je leren band zetten.

Foto horloges op standaard
Met de gesp los blijft de band mooier
Foto vouwsluiting horlogeband
Met een vouwsluiting geen kreuken in de band

3. Hoe leren band schoonmaken?

Is de band toch wat viezig geworden, dan kan je 'm heel eenvoudig schoonmaken. Maak bij voorkeur de band los van het horloge, of werk heel voorzichtig.

Veeg met een droge katoenen doek de band schoon en verwijder stof en vuil. Bevochtig een andere katoenen doek met lauw water en voeg enkele druppels vloeibare (groene) zeep toe. Geen afwasmiddel of iets dergelijk gebruiken! Wrijf in een cirkelbeweging beide zijden van de band schoon. Gebruik daarna een schone, vochtige doek om de zeep te verwijderen.

Droog de band aan de lucht (nooit op de verwarming) en breng wanneer deze geheel droog is aan de buitenkant een beschermende laag aan met een kleurloze leercrème of leerspray.

---
Top Tip: Een goede leercréme of -spray koop je bij de schoenmaker.
---

Foto schoonmaken leren horlogeband
Band schoonmaken met water en groene zeep
Foto Krokodillenleer met Cities certificaat
Krokodillenleer met Cities certificaat

Bijzondere leersoorten zoals slangen- of krokodillenleer

Reptielenleer is een van de zeldzaamste en kostbaarste leersoorten. Deze banden vind je dan ook vooral bij luxere horlogemerken zoals Maurice Lacroix. Ook verkopen wij universele horlogebanden van bijzondere leersoorten als slangenleer, hagedissenleer en krokodillenleer van de merken Pryngeps en Morellato. Het leer van deze dieren is van nature zacht, maar heeft een grote taaiheid, waardoor de kwaliteit zeer duurzaam is en de band goed tegen water kan. Toch moet je bij het onderhoud van deze - vaak duurdere - horlogebanden heel voorzichtig zijn.

Gebruik geen zeep, maar alleen een lauwwarme, vochtige doek om de band te reinigen en strijk altijd met de schubben mee. Laat de band aan de lucht drogen en wrijf 'm wanneer de band geheel droog is, in met een speciale onderhoudscrème voor reptielenleer of een neutrale leerolie. Ook weer met de schubben mee! 

---
Top Tip: Wanneer de creme of olie is ingetrokken kan je de band nog even opwrijven met een zachte doek.
---

 

Suède en onafgewerkte leren horlogebanden

Suède, nubuck en andere onafgewerkte leersoorten mogen helemaal niet nat worden. Vocht trekt er meteen in en geeft vlekken. Een nubuck band verzorg je alleen met leervet of zadelzeep.

---
Top Tip: Borstel een suède band af en toe een beetje op met een schone harde tandenborstel.
---

Foto Schoonmaken suède horlogeband
Schoonmaken suède horlogeband
Foto Invetten nubuck horlogeband
Invetten nubuck horlogeband

Toch toe aan een een nieuwe horlogeband?

Ondanks alle goede zorgen zal je leren horlogeband uiteindelijk toch slijten. Ook dan is er geen man overboord, want bij Horloge.nl hebben we een enorm assortiment aan merk horlogebanden. Met onze unieke bandenzoeker vind je in een paar muisklikken de originele band voor jouw horloge.

Meer informatie over het onderhoud van metalen horlogebanden leest u hier.