Hoe houd ik mijn metalen horlogeband mooi?

Geschreven op 14-05-2020 13:00 door Miriam
horlogebandje Tips & Tricks

Staal en titanium zijn populaire materialen voor horlogebanden. Ze zijn sterk en heel duurzaam. Toch zullen bij dagelijks gebruik deze banden ook vies worden of krasjes krijgen. Daar kan je gelukkig iets aan doen, want wanneer je de band af en toe schoonmaakt blijft hij mooi en gaat langer mee. Met deze tips gaat dat zeker lukken.

Stalen en titanium horlogebanden

Tussen de schakels van een metalen horlogeband hoopt zich makkelijk vuil zoals stof, vet en huidschilfers op. Om de band weer hygiënisch schoon te krijgen kan deze voorzichtig gewassen worden met lauw water. 

Verwijder de band van de kast wanneer mogelijk, zeker als het horloge minder dan 5 ATM waterdicht is. Kan dit niet, werk dan voorzichtig. Wikkel eventueel huishoudfolie om de horlogekast om te voorkomen dat er water in komt.

Wanneer de band erg vuil is, kan je een zachte tandenborstel gebruiken met wat water en zeep om het vuil weg te poetsen. Spoel daarna goed na met water en droog af met een zachte doek. Boen niet te hard, want dat kan kleine krasjes veroorzaken, vooral bij banden met een kleur-coating. Er bestaan ook speciale schoonmaaksets voor stalen banden met een zacht reinigingsmiddel.

---
Top Tip: Krijg je uitslag van je metalen armband, dan ben je wellicht allergisch voor staal of andere metalen. Je kan dan overwegen een titanium band of horloge aan te schaffen. Titanium is van nature anti-allergeen.
---

Foto schoonmaken metalen horlogeband
Gebruik een zachte tandenborstel om de band mee schoon te maken
Foto van horloge in huishoudfolie
Wikkel de horlogekast zorgvuldig in huishoudfolie

Om een glanzende metalen horlogeband zelf een beetje op te wrijven kan je ook een eenvoudige poetsdoek gebruiken.

---
Top Tip: Is je horlogeband erg vies en gekrast? Breng je horloge dan eens langs bij onze horlogemaker voor wat TLC. Hij reinigt de band ultrasoon tot in de kleinste hoekjes en polijst en 'maakt de band op' zodat die er weer uitziet als nieuw.
---

Foto Horlogeband oppoetsen
Horlogeband oppoetsen
Foto Horlogeband in ultrasoon
Horlogeband in ultrasoon

Doublé en gouden horlogebanden

Doublé horlogebanden zijn stalen banden met een dun laagje edelmetaal zoals goud. Dit type band moet zeer voorzichtig worden gereinigd om de edelmetaal laag niet te beschadigen. Ook banden van massief goud - een zacht metaal - zijn gevoelig voor krassen en verkleuring. 

Maak de band, wanneer mogelijk, los van de kast zeker als het horloge minder dan 5 ATM waterdicht is. Kan dit niet, werk dan voorzichtig. Wikkel eventueel huishoudfolie om de horlogekast om te voorkomen dat er water in komt.

Gebruik voor het reinigen van doublé of edelmetalen banden geen zeep of andere schoonmaakmiddelen, maar een natgemaakt wattenbolletje en/of wattenstaafje. Het beste werkt 6 delen water met 1 deel ammoniak. Wanneer je zoals ik ammoniak niet prettig vindt is alleen water ook goed. Droog de band met een zachte doek. Bij voorkeur een doek speciaal voor sieraden.

---
Top Tip: Gebruik een schoonmaakcrème speciaal voor sieraden.
---

Foto Gouden horlogeband reinigen
Gouden horlogeband reinigen
Foto schoonmaakmiddel voor sieraden
Speciaal schoonmaakmiddel voor sieraden

Kunststof en siliconen onderdelen

Sommige metalen banden hebben kunststof of siliconen onderdelen of bekleding. Je kunt deze banden eenvoudig schoonmaken met water. Droog de band wel goed af, want als de band lang langere tijd vochtig blijft of blootgesteld wordt aan zonlicht, kan de kwaliteit van de band sneller verslechteren en kunnen er barstjes in het kunststof of siliconen verschijnen. 

Transparante of witte kunststof en siliconen zijn daarnaast gevoelig voor verkleuring. Daar is helaas weinig aan te doen, maar komt gelukkig niet vaak voor.

---
Top Tip: Spoel je horlogeband na een dagje op het strand altijd goed af. Zo krijgt slijtage en verkleuring door zout en zonnebrandolie geen kans.
---

Foto Speciale poetsdoek voor horloges
Speciale poetsdoek voor horloges
Foto afspoelen horloge
Een waterdicht horloge kan onder de kraan worden afgespoeld

Toch toe aan een een nieuwe horlogeband?

Ondanks alle goede zorgen kan een metalen horlogeband er na verloop van tijd er toch iets minder mooi uit gaan zien. Of je wilt de look van je horloge aanpassen met een leren band. Bij Horloge.nl hebben we een enorm assortiment aan merk horlogebanden. Met onze unieke bandenzoeker vind je in een paar muisklikken de originele metalen band of een vervangende leren band voor jouw horloge.

Meer informatie over het onderhoud van leren horlogebanden leest u hier.