Nephorloge kopen op vakantie en bij thuiskomst een dikke boete

Geschreven op 11-07-2019 12:35 door Miriam

In veel populaire vakantielanden kan je voor een prikje nagemaakte parfum, merkkleding of horloges kopen. Klinkt onschuldig, maar wanneer je op de luchthaven wordt gesnapt, kan je behoorlijk in de problemen komen. Een slimme meid is op alles voorbereid – en slimme mannen trouwens ook. Lees daarom in dit blog alles over het kopen van horloges in het buitenland.

Het zal je maar gebeuren. Tijdens je vakantie in Turkije vind je een bijzondere steen op het strand. Omdat je de steen zo mooi vindt, wil je hem als aandenken meenemen naar Nederland. Mooi niet, want op de Turkse luchthaven word je aangehouden op verdenking van smokkel van een kunstschat. Je mag vier weken het land niet verlaten en wanneer dit dan eindelijk toch mag, ontvang je een dikke boete. Een prachtige vakantie waar je een bittere nasmaak aan overhoudt.

 

(Namaak) Horloges kopen in het buitenland

Het voorbeeld gaat over een gevonden steen, maar ook horloges mag je niet zomaar mee naar Nederland nemen. Zeker geen replica’s van merkhorloges. Het invoeren van nagemaakte artikelen is zelfs verboden, tenzij het gaat om een zeer kleine hoeveelheid voor eigen gebruik. De regels verschillen per Europees land, maar aankoop en invoer van namaak is overal verboden. Bij controle kunnen de artikelen in beslag worden genomen en krijgt de reiziger een boete van 50 tot 20.000 euro.

Etalage met nephorloges
Imitatiehorloges zien er vaak bedrieglijk echt uit

Merkhorloges versus nephorloges

In het buitenland worden horloges van dure merken zoals Rolex en Omega met een waarde van duizenden euro’s aangeboden voor een paar honderd euro of zelfs een paar tientjes. Maar ook horloges die je hier kunt kopen voor minder dan 100 euro worden al nagemaakt. Denk hierbij aan G-Shock of Fossil en Ice-Watch.

Vaak zie je direct dat het een imitatie is, maar van een afstand is echt niet altijd te zien dat het om nephorloges gaat. Het komt daarom vaak genoeg voor dat nephorloges als ‘echt’ worden verkocht met een aardig prijskaartje en zijn alleen horlogespecialisten in staat om te beoordelen om welk type horloge het gaat door een kijkje ‘in’ het uurwerk te nemen.

Tips voor het herkennen van echte merkhorloges

Wanneer je veel geld neerlegt voor een mooi horloge dan wil je natuurlijk wel dat het horloge echt is. Let daarom altijd op de volgende punten:

1. Weet waar je koopt en doe vooronderzoek

Probeer een betrouwbare, officiële dealer te vinden. Doe vooronderzoek; Bestudeer het originele uurwerk online op de site van het merk alvast goed op verschillende punten, zo heb je altijd vergelijkingsmateriaal.

2. Controleer het horloge op gewicht

Authentieke, luxe horloges worden gemaakt van hoogwaardige (vaak zwaardere) materialen. Nephorloges worden vaak gemaakt van goedkope materialen zoals plastic of hol plaatstaal. 

3. Ga op zoek naar authentieke kenmerken

Controleer het horloge op authentieke afdichtingen, labels of certificaten met holografische stickers. Dit mag je verwachten van kwaliteitshorloges. Maar pas op, ook echtheidscertificaten en labels worden nagemaakt!

4. Controleer het serienummer

Van de meeste luxe horlogemerken kan je online vaak controleerbare serienummers vinden. Op de website van de fabrikant kan je meer informatie vinden over de unieke ID die op het horloge te vinden is.

Tips voor het herkennen van nephorloges

1. Als het te mooi lijkt om waar te zijn is dat meestal ook zo

Een echte Rolex voor nog geen 300 euro. Dat kan toch niet? Dat kan inderdaad niet.

2. Rommelige presentatie

Winkels waar nepartikelen worden verkocht hebben vaak een rommelige presentatie. Alle merken - van goedkoop tot duur - staan door elkaar. Je kunt er zeker van zijn dat een zaak waar echte merkhorloges worden verkocht de horloges nooit op zo'n manier presenteren. De merken controleren dat.

3. Echte merkhorloges worden niet op straat verkocht

Echte merkhorloges worden niet vanaf kraampjes op straat verkocht of in toeristenwinkels met een open gevel.

4. Je mag het product niet bekijken voordat je het koopt

Het horloge lijkt een chronograaf, maar de pushers waarmee je deze functie bedient kan je niet indrukken. Vaak zijn ook sub-wijzerplaatjes op de wijzerplaat gedrukt en niet functioneel. De verkoper probeert daarom meestal te voorkomen dat je het product in je handen houdt voordat je het koopt.

Replica horloges: goedkoop of duurkoop?

Even terug naar je vakantiebestemming en het nephorloge. We kunnen ons goed voorstellen dat wanneer je het (financieel onbereikbare) Rolex, Breitling of Audemars Piguet horloge van je dromen voor een ‘prikje’ tegenkomt, je in de verleiding komt om te kopen. Doen of niet doen? De keus is natuurlijk aan jou. 

Als horlogespecialist willen wij je er wel op attenderen dat de kwaliteit van het uurwerk van een replica horloge beduidend minder is dan van een authentiek horloge. Alhoewel er replica’s zijn die met het blote oog niet van echt te onderscheiden zijn, zullen deze horloges nooit 100% gelijk zijn. Replica horloges zijn meestal afkomstig uit Aziatische landen met aan top China waar men het niet zo nauw neemt met de regels. 

De zogenaamd 'Swiss Made' uurwerken in replica’s van luxe horlogemerken zijn vaak tweedehands, of zeer oude uurwerken. Deze uurwerken zijn meestal erg vies en hebben daardoor vele malen eerder een beurt nodig dan een origineel Zwitsers horloge. Je kan geluk hebben, soms gaat een Aziatisch imitatie-uurwerk lang mee zonder een beurt, maar lang niet altijd. Ook de waterdichtheid is veel minder betrouwbaar.

Tevens blijkt uit onderzoek dat de omstandigheden waarin replica’s worden gemaakt, verschrikkelijk zijn. Er worden gevaarlijke stoffen gebruikt en er is sprake van kinderarbeid.

Nephorloges in Turkije
Een winkeltje met nephorloges in Turkije

Replica horloges worden niet gerepareerd

Wat ook belangrijk is om te weten: het repareren van een replica horloge wordt niet uitgevoerd bij juweliers. Onze horlogemakers sleutelen ook niet aan een replica. Het is zelfs zo, dat wanneer je een nephorloge opstuurt naar de merkfabrikant voor een onderhoudsbeurt het daar in beslag wordt genomen en kan je een hoge boete of een strafvordering krijgen. Ookal wist je vooraf niet dat het horloge nep was!

 

Luxe horloges (online) kopen bij Horloge.nl

Horloge.nl is officieel dealer van meer dan 60 horlogemerken. Bij ons ben je verzekerd van originele horloges met volledige garantie van de merken zelf. Ook op de flink afgeprijsde horloges in onze outlet. Zo hou je toch nog geld over voor een extra drankje op een terras. Fijne vakantie!