Ik wil een milieuvriendelijk horloge; Bestaan die eigenlijk wel?

Geschreven op 04-12-2020 08:06 door Miriam
Solar Automatische horloges Duurzame horloges

Je probeert zo duurzaam mogelijk te leven. Je scheidt je afval, eet biologisch en koopt zoveel mogelijk ecologische kleding. Maar nu heb je een (nieuw) horloge nodig. Milieuvriendelijke horloges, bestaan die eigenlijk wel? Ja! Steeds meer merken brengen horloges op de markt die geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn van natuurlijke, gerecyclede of afbreekbare materialen.

 

Welke horloges zijn nu echt helemaal duurzaam?

Gelukkig zijn er steeds meer horlogefabrikanten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zij denken na over materiaalkeuze, maar ook over arbeidsomstandigheden en de herkomst van materialen.

Op onze pagina over milieuvriendelijke horloges hebben wij alle horloges uit onze collectie verzameld die grotendeels duurzaam zijn geproduceerd en gemaakt van recyclebare materialen of materialen van natuurlijke oorsprong. Merken als Citizen, Mondaine en Swatch lopen hierin voorop.

Foto Mondaine horloge
Mondaine Essence horloge met band van kurk en gerecycled plastic
Foto Swatch Sistem51 Bio-Reloaded
Swatch Sistem 51 Bio-Reloaded is gemaakt van castor-olie kunststof

 

Wat is een milieuvriendelijk horloge?

De criteria voor wat een milieuvriendelijk horloge precies is liggen (nog) niet vast. Een eco-label bestaat nog niet voor deze sector. Ook is de keuze uit bijna helemaal duurzame horloges op dit moment nog beperkt. Toch kan je nu ook al een duurzamere keuze maken uit onze reguliere horlogecollectie als je op de volgende zaken let:

Kies voor tijdloze kwaliteit en een neutrale kleur

Zoals bij de keuze voor ieder willekeurig gebruiksvoorwerp geldt eigenlijk een simpele regel: kies voor kwaliteit. Ga niet mee met de laatste trends die snel gaan vervelen of voor een simpel product dat niet lang meegaat. Kies een tijdloos ontwerp van degelijke kwaliteit, waar je jaren plezier van gaat hebben.

Tip: Een horloge in een van de basiskleuren zilver, goud, roségoud en zwart past bij verschillende kledingstijlen en ziet er minder snel gedateerd uit dan een horloge in een felle kleur of met een print. Hoe minimaler het design, hoe neutraler. Dat maakt het horloge minder modegevoelig.

Foto Seiko solar horloge
Seiko solar horloge
Foto Bering Classic zwart designhorloge
Bering Classic zwart designhorloge

 

Automaat en solar zijn milieuvriendelijker dan quartz

In een (digitaal) quartzhorloge zit een batterij. Bij de productie en het verwerken van batterijen worden schadelijke stoffen gebruikt. Een automatisch horloge – dat zich opwindt door jouw eigen bewegingen – is dan de duurzaamste keuze. Een automatisch horloge kan, als je het goed onderhoudt, je leven lang meegaan.

Een solar-horloge (op licht- of zonne-energie) is ook duurzamer dan quartz, maar minder duurzaam dan een automaat. Want ook in een solar horloge zit een accu. Deze accu hoeft slechts zelden te worden vervangen, maar het blijft toch een soort batterij.

Tip: Kies je toch voor quartz of solar, lever dan de oude batterij na vervanging altijd in bij een inzamelpunt. Wanneer je bij ons je horlogebatterij laat vervangen zorgt de horlogemaker ervoor dat deze wordt gerecycled.

Foto Biologisch afbreekbare verpakking van Swatch Sistem51
Swatch Bio-Reloaded horloges zitten in een biologisch afbreekbare verpakking
Foto verpakking Ice-Solar
De verpakking van Ice-Solar horloges wordt gemaakt van gerecyclede PET_flessen

Goede doelen

Sommige merken verbinden zich aan organisaties die behoud van de natuur en biodiversiteit nastreven. Zo heeft Bering enkele modellen waarvan een deel van de opbrengst naar Polar Bears International gaat, Certina steunt de Sea Turtle Conservancy en Seiko Save The Ocean projecten voor natuurbehoud.

Foto Seiko Prospex Save The Ocean horloges
Seiko Prospex Save The Ocean horloges
Foto Certina horloge met Sea Turtle logo
Certina horloge met Sea Turtle logo
Foto Bering Polar Bears International horloge
Bering Polar Bears International horloge

 

Zijn smartwatches duurzaam?

Voor smartwatches geldt eigenlijk hetzelfde als voor smartphones. Ze gaan, door de zich snel ontwikkelende technologie, slechts een beperkte tijd mee en worden dan meestal afgedankt. Wil je toch persé een smartwatch, let er dan op dat de software ge-update kan worden en de accu lang meegaat.

 

Bestaan er al vegan horloges?

Ben je vegan, vegetariër, of gewoon begaan met het lot van dieren, kies dan voor een horloge met een band die niet gemaakt is van leer. Staal of titanium zijn sterk en gaan lang mee. Vind je metaal niet prettig om te dragen, kan je natuurlijk kiezen voor een kunststof of siliconen band. Maar kies liever nog voor een band gemaakt van een natuurlijk of gerecycled materiaal.

Er zijn verschillende horloges verkrijgbaar met banden van kurk, hout, vegan leer of gerecycled plastic.

Foto Danish Design Akilia horloge met vegan band
Danish Design Akilia met vegan band
Foto vrouw met Citizen horloge
Citizen horloge met vegan ananas-leren band
Foto Victorinox horloge met band van duurzaam geteeld hout
Victorinox met band van duurzaam geteeld hout

 

Koop geen nieuw horloge

Huh, wat? Maar jullie heten toch Horloge.nl? Dat klopt. Horloge.nl is dé Horlogespecialist. En dat betekent dat je bij ons niet alleen terecht kunt voor een nieuw horloge, maar dat wij er ook alles aan willen doen om je oude horloge een nieuw leven te geven. Je kunt in onze winkels terecht voor onderhoud en reparatie, het vervangen van de batterij of een nieuw horlogebandje.

Zo ziet je horloge er weer uit als nieuw en heb je misschien wel helemaal geen nieuwe nodig!

 

Duurzame horloges keuzehulp

Een 100% duurzaam horloge bestaat helaas nog niet, maar er komt steeds meer keuze voor mensen die duurzaamheid belangrijk vinden. Natuurlijk houden wij alle horloge-ontwikkelingen scherp in de gaten en zodra er nieuwe duurzame horloges op de markt komen voegen we ze toe aan deze collectie.

Hulp nodig bij het vinden van jouw duurzame horloge? Onze winkelmedewerkers en Klantenservice helpen je graag.