Is mijn smartwatch waterdicht?

Geschreven op 11-07-2019 08:40 door Miriam
Waterdichtheid Smartwatch

Wanneer je van plan bent een smartwatch te gaan kopen is het je misschien opgevallen dat bij de specificaties een bijzondere aanduiding voor waterdichtheid staat die anders is dan bij 'gewone' horloges. De meest voorkomende zijn IP67 en IP68.  In dit artikel leggen we uit waar dat voor staat en of je met een gerust hart kunt gaan douchen of zwemmen met je smartwatch. 

Bij horloges wordt de waterdichtheid aangeduid in meter, Bar of ATM, wat staat voor een bepaalde hoeveelheid druk die het horloge kan weerstaan. Elektronische apparatuur - zoals smartwatches - is vanzelfsprekend nóg gevoeliger voor water, temperatuur en andere omgevingsfactoren dan een gewoon horloge. Hiervoor gelden dus andere eisen. 

Voor draagbare elektronische apparatuur zoals smartphones en smartwatches geldt daarom een eigen standaard, de International Protection Rating (IP-code). 


Wat betekent de code IP67? 

De IP-Code is als volgt opgebouwd: Het eerste cijfer (6) staat voor 'Bescherming tegen binnendringen'. Hoe hoger het getal (op een schaal van 1-6), hoe beter beschermd. Het gaat daarbij om stof en vuil, gereedschap, aanraking, etc. Hierbij staat het cijfer 6 voor volledig stofdicht. 

Het tweede cijfer (7 ) staat voor 'Bescherming tegen vocht'. Ook hier geldt: hoe hoger het getal (op een schaal van 1-8), hoe beter beschermd. In de tabel hieronder zie je de beschrijvingen.

IPBeschermd tegenGetest opBetekenis
0GeenNiet van toepassingAlleen binnenshuis gebruiken
1Druppels verticaalGeen schade indien onderhevig aan verticale druppels10 minuten in miezerige regen.
2Druppels schuinGeen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15°10 minuten in lichte regen.
3SpatwaterGeen schade indien besproeid (maximaal 10 liter/minuut) onder een hoek tot 60°5 minuten in de regen.
4PlenswaterGeen schade indien besproeid (maximaal 10 liter/minuut) onder elke hoekRegen, sproeien en morsen (inhoud van een glas water dat over het apparaat heen valt).
5SproeiwaterGeen schade indien bespoten (maximaal 12,5 liter/minuut) onder elke hoekOnder de kraan houden, die zachtjes loopt.
6WaterbestendigGeen water indringing indien bespoten (100 liter/minuut) onder eender welke hoekOnder de kraan houden of stormachtige omstandigheden buiten.
7DompeldichtGeen indringing indien ondergedompeld (30 minuten op 1 meter)Overleeft een incidentele onderdompeling.
8WaterdichtBlijft bruikbaar onder water onder omstandigheden gespecificeerd door de fabrikantBijvoorbeeld: per ongeluk in de gootsteen laten liggen terwijl je deze vol laat lopen (zonder zeep en ten hoogste lauw water)
Casio ProTrek waterdicht smartwatch
Casio Pro Trek waterdicht Smartwatch
Fossil waterbestendig smartwatch
Fossil Sport smartwatches

Kan ik met mijn smartwatch douchen of zwemmen? 

Nu denk je misschien "Mooi, mijn smartwatch is IP67 waterdicht en ik kan er dus gewoon mee afwassen, zwemmen en douchen". Helaas zit er wel een addertje onder het gras. Smartwatches met deze IP-code kunnen inderdaad tegen een beetje water, maar de IP67 Rating houdt alleen in dat het toestel volledig stofdicht is, en een onderdompeling van 30 minuten in stilstaand water kan weerstaan. 

Het is helaas niet zo dat apparaten de rating krijgen van de hoogste test die ze doorstaan. Een IP67 score wil dus niet zeggen dat IP61 t/m IP66 ook zijn gehaald. En aangezien deze besproeiing testen is het dus niet verstandig om met een smartwatch met dit cijfer te douchen. 
Maar vergeet je per ongeluk je smartwatch af te doen, dan zal dit het horloge niet direct kapot maken. 

Heeft een smartwatch meerdere IP-ratings, dan is het misschien wel mogelijk. Let hier dus goed op bij de aanschaf van een smartwatch, afhankelijk van wat je ermee wilt kunnen doen. Lees ook altijd goed de gebruiksaanwijzing en garantiebepalingen van de fabrikant. Tenzij anders vermeld is het niet gewenst om knoppen in te drukken terwijl je apparaat onder water is. Op deze manier kan er toch water binnendringen wat beschadigingen veroorzaakt. 


Pas op met zout water en hitte 

Net zoals bij gewone horloges geldt dat de meeste testen worden gedaan met leidingwater in temperaturen tussen 15 - 35 graden Celsius. Zeewater, maar ook zwembadwater met chloor valt dus vaak niet onder de garantie, tenzij anders vermeld. Ook is het niet verstandig je smartwatch te dragen in een Turkse stoombad, de sauna of het bubbelbad. 

smartwatch racing bike

Gemakkelijk verwisselbare horlogebandjes 

Wil je je smartwatch vaker gebruiken onder omstandigheden waarbij het horloge in aanraking komt met vocht, bijvoorbeeld om buiten mee te hardlopen of hiken? Kies dan voor een horloge met een waterbestendige band van kunststof, rubber of textiel. 

Veel smartwatch merken hebben makkelijk verwisselbare banden, zodat je voor een avondje uit er een mooi maar niet waterbestendig leren bandje aan kunt zetten. 


Meer weten over waterdichtheid van horloges? 

Wil je meer weten over waterdichtheid van horloges? Bezoek dan ook onze pagina over waterdichtheid.