Je horloge(s) meenemen op reis? 5 tips

Geschreven op 25-07-2022 06:30 door James • Leestijd ongeveer 5 minuten
Duik Horloges Zwemmen Waterdichtheid Waterstanden Outdoor sport horloges duiken

Het is hartje zomer, wat betekent dat veel mensen naar de zon en de altijd verleidelijke witte zandstranden trekken.

Tegenwoordig hebben we een overvloed aan keuze als het op bagage aankomt. De volgende vraag komt jaarlijks terug: wat neem ik mee? Een smartphone is natuurlijk altijd handig als je bereikbaar wilt zijn of in (bijna) iedere situatie foto's wilt maken. De reistijd lijkt flink korter met een e-reader op zak en met een koptelefoon of oortjes kun je lekker naar je favoriete nummers luisteren terwijl je in slaap dommelt.

Wij krijgen vaak de vraag of men een horloge kan meenemen op vakantie. Dat ligt aan de vakantiebestemming. In dit artikel gaan we in op enkele eigenschappen waar je rekening mee kunt houden, zodat je stressvrij op reis kan met je trouwe horloge!

Tip 1: Neem alleen de horloges mee die je echt nodig hebt

Niet veel mensen nemen meerdere horloges mee als ze er een lang weekend tussenuit gaan. Voor een citytrip van 3 dagen volstaat meestal één horloge. Alhoewel er natuurlijk ook dames en heren zijn die bij elke outfit een ander horloge om willen.
Maar ga je een langere periode weg dan is het verstandig om eerst eens te kijken welke activiteiten je gaat ondernemen. Ga je overdag zwemmen en ’s avonds dansen in een trendy club? Of ga je met de rugzak trekken door meerdere landen en tijdzones? Welke horlogefuncties heb je nodig? Is je reisbestemming veilig?

Meer dan twee horloges meenemen raden wij niet aan. Wees kieskeurig en kijk kritisch naar wat je meeneemt op reis.

koffer inpakken

 

Tip 2: Een goede reisverzekering geeft zekerheid

Als je met dure spullen reist is het altijd goed om extra zorg te dragen voor je bezittingen. Dit geldt voor de voorbereiding, maar ook de reis zelf. Er kan onderweg van alles gebeuren. Met een reisverzekering ga je met een gerust hart op stap. Check vooraf of je horloges en sieraden onder de dekking vallen.

luchthaven bord
reisplanning

 

Tip 3: De Douane is extra alert op luxe horloges

Als je met meerdere luxe horloges op vakantie gaat, neem dan (een kopie van) je aankoopbewijzen mee. De douane gaat er bij terugkomst in Nederland namelijk automatisch van uit dat je de horloges op vakantie hebt gekocht, helemaal als je terugkomt van bijvoorbeeld Dubai of belastingvrije locaties zoals Tenerife. Als je niet kunt bewijzen dat je het horloge voor vertrek al in je bezit had loop je het risico dat het in beslag wordt genomen.

Koop je een horloge op vakantie? Kijk dan voor vertrek eerst naar de regels voor invoer van luxe producten op de site van de douane.

Reisetui
Reisetui
Zekere voor het onzekere

 

Tip 4: Vervoer je horloge om je pols of in een reisetui

Een goede vuistregel is om je horloge(s) altijd zo dicht mogelijk bij je te houden. Dit houdt in dat als je met het vliegtuig reist je ze beter niet kunt inchecken. Het komt niet vaak voor dat vluchtmaatschappijen bagage écht kwijtraken, maar als je onverhoopt pech hebt is het heel zuur. Om het kwaad voor te zijn is het dus handig om je horloge als handbagage mee te nemen.

Luchthavens en vliegtuigen zijn chaotische plekken met duizenden medereizigers (vooral dit jaar), dus wees alert en probeer niet te veel te koop te lopen met je uurwerk. Zakkenrollers zijn verraderlijk scherp, dus het is verstandig als je daar op voorbereid bent.

Verder is een reisetui een goed idee. Ze bestaan in verschillende soorten en maten. Kijk bijvoorbeeld eens naar het volgende model - de watch storage box - een etui dat ruimte biedt voor twee horloges.

10 ATM waterdicht horloge
Bron: Alex Perez Unsplash
vrouw met horloge in zee
Bron: Jeremy Bishop Unsplash

 

Tip 5: Zorg goed voor je horloge dan blijft het mooi

Aangekomen op je vakantiebestemming wil je natuurlijk meteen gaan genieten; Zwembroek aan en naar het strand! Toch adviseren wij je om even een paar minuten te nemen om het juiste horloge te kiezen.

Is je horloge waterdicht?
Allereerst is het van belang om je 5 ATM waterdichte horloges droog te houden. 5 ATM (of BAR) houdt in dat het horloge spatwaterdicht is, dus een plons in het water met een dergelijk horloge om de pols wil je echt niet. 

Berg het horloge dan goed op voordat je gaat zwemmen; bijvoorbeeld in een hotelkluis of in de kofferbak van je auto. 

Met een horloge van 10 ATM kun je wel zwemmen, snorkelen en andere watersporten beoefenen, maar je kunt er niet mee duiken. Daarvoor is de testnorm 15 ATM, maar om het helemaal op veilig te spelen raden wij 20 ATM aan.

Twijfel je of je horloge waterdicht is? Lees dan dit artikel.

Vermijd flinke temperatuurverschillen
Als je lekker in de zon ligt te bakken is het niet verstandig om meteen een sprong in het verleidelijke blauwe water te nemen. Laat het horloge eerst afkoelen voordat je gaat zwemmen. Anders heb je kans dat de materialen te snel uitzetten en daarmee verliest het horloge zijn waterdichtheid.

Spoel het horloge goed af
Als je met je horloge van tenminste 10 ATM afkoeling zoekt in de zee is het belangrijk om het horloge na afloop goed af te spoelen met zoet water. Zout is namelijk funest voor het uurwerk. Het laatste wat je wilt is dat de materialen en de delicate binnenkant gaan corroderen of roesten. 

Nog één ding voor je checklist: achteruit leunen en genieten!

Nu je helemaal klaar bent voor je reis kun je zorgeloos gaan genieten. Ben je nog op zoek naar een waterdicht horloge voor je vakantie? Horloge.nl heeft een ruim aanbod aan horloges die je kunt dragen tijdens de waterpret! Vind hier jouw perfecte 10 ATM horloge.

Ga je duiken? Neem dan een kijkje in ons aanbod aan 20 ATM horloges,