Meistersinger merkinspiratie bij Horloge.nl

Meistersinger N°01 voor altijd

Geschreven op 18-05-2020 11:04 door Miriam
Horloges met 1 wijzer

Meistersinger is een bijzonder horlogemerk dat vooral bekend is van horloges met maar één wijzer. De unieke vorm en stijl van deze horloges spreekt bij veel horlogeliefhebbers tot de verbeelding. Een goede reden om eens dieper te duiken in de geschiedenis van Meistersinger.

Jong, maar klassiek

Meistersinger is een relatief jong horlogemerk. Oprichter Manfred Brassler voelde in 2001 de tijdgeest goed aan. Het leven werd steeds sneller, fast fashion werd - ook in de horlogewereld - de norm. Waarom zou je nog een horloge kopen als je leeft volgens de agenda van je smartphone? Met deze snelheid kwam de behoefte aan rust. Brassler wilde een klassiek kwaliteitshorloge dat de indruk geeft dat de hectiek tot stilstand komt. Zijn idee was zowel eenvoudig als briljant.

Foto Middeleeuwse klok met 1 wijzer
Middeleeuwse klok met 1 wijzer
Foto Meistersinger No.01
Het oermodel van Meistersinger, de 01

Tot in de late Middeleeuwen hadden klokken vaak maar 1 wijzer. Dit betekent dat de tijd niet tot op de seconde kan worden afgelezen, en als vanzelf het gevoel ontstaat dat de tijd langzamer gaat. Op basis van dit principe ontwikkelde Brassler de Meistersinger N°01. Het eerste Meistersinger horloge met één wijzer. Ondanks dat het horloge maar 1 wijzer heeft, is het toch gemakkelijk af te lezen omdat het ontwerp van de wijzerplaat gestoeld is op het uiterlijk van klassieke meetinstrumenten. Bijvoorbeeld de weegschaal die vroeger bij de kruidenier stond. Dit geeft de Meistersinger N°01 een heel eigen karakter.

Meistersinger 01
Meistersinger 01
Meistersinger 01

Hoe werkt een éénwijzer horloge?

In principe werkt de Meistersinger N°01 op dezelfde manier als een 'gewoon' horloge met drie wijzers. Het bevat een handopwindbaar Zwitsers uurwerk met een gangreserve van 42 uur. Het is de indeling van de wijzerplaat die dit horloge uniek maakt.

De hele uren worden aangegeven met een langer streepje (index) en een cijfer. De cijfers 1 t/m 9 worden voorafgegaan door een 0. Dit is een typisch kenmerk van Meistersinger.

De ruimte tussen de uur-indexen zijn ingedeeld in eenheden van 5 minuten. De kwartier-indexen zijn iets langer dan de 5-minuten indexen. Doordat de wijzer geslepen is in een scherpe punt is het goed mogelijk de tijd tot op 5 minuten nauwkeurig af te lezen.

Foto eenwijzerhorloge 10 uur
Tien uur
Foto eenwijzerhorloge 10.15 uur
Kwart over tien

De eigen stijl van de Meistersinger N°01 en N°03

Zoals de naam al zegt is de N°01 de originele Meistersinger. Alle andere modellen uit de collectie stammen af van dit oermodel. De esthetische principes van de N°01 keren altijd terug: de klassieke vormgeving, de duidelijk afleesbare cijfers, het gebolde glas en de puntige wijzer. 

Het assortiment van Meistersinger is in de loop der jaren uitgebreid met meer modellen. De 01-opvolger, de N°03, heeft dezelfde vormgeving, maar een automatisch uurwerk. En inmiddels zijn er ook veel complexere modellen die ook de weekdag tonen, de datum, of zelfs een tweede tijdzone. Bijvoorbeeld de Vintage en de Perigraph. Ook bij deze horloges blijft de vormgeving in overeenstemming met het basis-idee van Brassler, omdat de rotatie van de datumschijven ons blijft herinneren aan de beweging van de hemellichamen die de basis vormt van hoe we tijd meten. 

Terug naar de basis dus. Even pauze... En dat is wat het logo boven de naam Meistersinger betekent: een 'fermata' het pauze-symbool in muzieknotatie.

Foto Meistersinger 01 horloge met kop koffie
Tijd voor een goede kop koffie
Foto bladmuziek
Fragment bladmuziek Taptoe met Fermata symbool

Meistersinger horloges bij Horloge.nl

Het Meistersinger N°01 horloge is verkrijgbaar in twee maten: 40 en 43 mm en wordt - net als alle andere Meistersinger horloges geleverd in een mooie doos die de vorm heeft van een boek. Onze complete collectie Meistersinger horloges kunt u rustig - natuurlijk - bekijken in onze winkel in Breda. Of bestel online vanuit uw luie stoel en laat uw nieuwe horloge gemakkelijk thuis bezorgen.