Uniseks horloges; Voor iedereen meer keus!

Geschreven op 14-07-2022 13:05 door Miriam • Leestijd ongeveer 6 minuten
mode dameshorloges Herenhorloges

De horlogewereld is traditioneel net zo ingericht als de modewereld, met een strakke scheiding tussen de collecties voor mannen en vrouwen.
Daar is natuurlijk wat voor te zeggen. Vrouwen zijn over het algemeen wat kleiner dan mannen en hebben meestal een dunnere pols. Daarnaast - blijkt uit marktonderzoek - is voor vrouwen kleur belangrijker dan voor mannen. 

Maar is het verschil in horloges voor vrouwen en mannen echt wel zo groot? En doet het ertoe? Feit is dat steeds meer merken uniseks horloges op de markt brengen. Voor iedereen meer keus!

 

Horloge als sieraad

Voor de Eerste Wereldoorlog waren bijna alle horloges zakhorloges. Behalve dameshorloges!
Het werd voor dames van stand namelijk niet gepast geacht een horloge te dragen. Men vond het onbeleefd wanneer een vrouw op haar horloge keek, omdat zij daarmee misschien de indruk wekte zich te vervelen. Daarom werden speciaal voor dames horloges gemaakt die eruit zagen als een sieraad, waarin subtiel een klein klokje was verstopt. Later veranderde dit (gelukkig), maar dameshorloges zijn tot op de dag van vandaag vaak klein of rijkelijk gedecoreerd met kristallen of edelstenen.

Voor mannen werd juist pas na die tijd het polshorloge de norm. Uit praktische overwegingen, maar vaak ook als manier om zich van anderen te onderscheiden. Ook nu nog is een horloge - naast een (trouw)ring - meestal het enige sieraad dat een man draagt. Dat is wel aan het veranderen. Mannen dragen vandaag de dag meer sieraden naast hun horloge, zoals bijvoorbeeld een armband. En zelfs voor de liefhebbers van bling is er op dit moment genoeg te kiezen.

Guess horloge
Guess herenhorloge met kristallen
Bering horloge
Bering horloge met armband

 

Verschil in formaat wordt kleiner

Het belangrijkste verschil tussen heren- en dameshorloges is nog steeds het formaat. Voor vrouwen gemiddeld 36-40 mm en voor heren 40-45 mm.

Met de oversized horlogetrend van de afgelopen 15 jaar zijn vrouwen gewend geraakt aan grotere horloges. Ook smartwatches zijn over het algemeen groter en dikker dan gewone horloges. Dus waarom niet kiezen voor een formaat dat gewoon goed bij jou past? Mensen bestaan immers in allerlei vormen en maten ongeacht hun geslacht. Er zijn ook genoeg mannen voor wie een XL horloge niet de eerste keuze is.

Dat (heren)horloges groter zijn dan 38 mm is sowieso pas iets van de laatste decennia. Sterker nog, 38 mm is nu het gemiddelde formaat van een dameshorloge. Bij de herenhorloges zien we bovendien de laatste paar jaar een terugkeer naar kleinere formaten waardoor een steeds groter aantal horloges geschikt wordt voor de dunnere (vrouwen)pols.

Veel horlogemerken springen in op deze ontwikkeling. Zo is het Certina Aqua horloge gericht op zowel mannen als vrouwen. Ook het nieuwe Ligure horloge is door de keuze voor een bescheiden formaat en goede pasvorm geschikt voor brede en smalle polsen.

Certina duikhorloge
Certina duikhorloge
Ligure horloge
Ligure horloges zijn gemaakt voor heren en dames

 

Zoals bij veel trends is Swatch ook in dit geval een voorloper. De oorspronkelijke standaard Swatch horloges uit de jaren ’80 en ’90 waren 34 mm ‘groot’. De nieuwe versie hiervan - met de ietwat misleidende naam ‘New Gent’ - 41 mm. Een collectie met voor elk wat wils in kleuren en designs.

Swatch New Gent horloge
Swatch x Centre Pompidou horloge
Swatch New Gent horloge
Swatch New Gent horloge

 

Ook klassiek-moderne en retro horloges hebben een universele appeal en zijn door de klassieke stijl en het formaat geschikt voor bijna alle polsmaten. Bijvoorbeeld Casio Vintage horloges of de Tissot PRX-lijn die verkrijgbaar is in verschillende maten.

Tissot PRX horloge
Tissot PRX horloge
Casio Vintage horloge
Casio Vintage horloge

 

Het design is leidend

Bij de (Scandinavische) designmerken is het onderscheid tussen dames- en herenhorloges altijd al minimaal geweest. Het gaat immers om het ontwerp. Je hoeft alleen de maat of kleur te kiezen die bij jou past.

Mondaine Classic horloge
Mondaine Classic horloge
Jacob Jensen Classic Titanium horloge
Jacob Jensen Classic Titanium horloge

 

Dit principe kan je eigenlijk toepassen op alle horlogestijlen. Spreekt de stijl je aan? Past het horloge? Wat doet het er dan toe of er een label ‘dames’ of ‘heren’ op geplakt is?

 

Functionaliteit steeds belangrijker

Met de opkomst van steeds geavanceerdere sport, outdoor- en smart horloges is het onderscheid tussen dames- en herenhorloges nog kleiner geworden. De functionaliteit van het horloge staat voorop. Gelukkig zijn deze horloges nu ook in steeds meer formaten en kleuren verkrijgbaar waardoor je precies het model kunt kiezen dat het beste bij jou en jouw stijl past.

Samsung Galaxy Watch4
Samsung Galaxy Watch4 is verkrijgbaar in 3 verschillende formaten
Casio horloge
Casioak sporthorloge

 

Kleur!

Herenhorloges hebben van oorsprong bescheiden kleuren. De keuze van materiaal zoals staal of goud was hierbij leidend. Maar ook daar zien we meer diversiteit ontstaan en is keuze uit verschillende kleuren wijzerplaten en banden steeds vanzelfsprekender. En met moderne stijliconen als Harry Styles en Timothée Chalamet wordt het ook voor mannen steeds normaler de kleurrijke route te bewandelen. Zie bijvoorbeeld de bijzondere horloges van Stefano Braga, die nadrukkelijk gericht zijn op zowel mannen als vrouwen.

Maurice Lacroix Aikon Tide horloge
Maurice Lacroix Aikon Tide
Stefano Braga Hyperion horloge
Stefano Braga Hyperion

 

Kies het perfecte horloge dat bij jou past

We denken vaak in hokjes, maar wanneer je minder specifiek zoekt naar een dames- of herenhorloge, maar meer op de stijl die je mooi vindt in een formaat dat je past, zal je zien dat er opeens veel meer keuze is. Op onze pagina uniseks horloges hebben we alvast wat voorbeelden verzameld.

 

Horloge aan jouw wensen aanpassen

Heb je bij Horloge.nl het perfecte horloge gevonden, maar twijfel je of het wel op jouw pols past? Bij de specificaties van het horloge kan je zien voor welke polsomvang het horloge geschikt is. En wij maken de (metalen) schakelband gratis voor jou op maat. 

Met een eenvoudige ingreep als het bevestigen van een andere horlogeband kan je een horloge niet alleen een ander uiterlijk geven, maar ook beter geschikt maken voor jouw pols. Met bijvoorbeeld de verschuifbare sluiting van een mesh band pas je het horloge gemakkelijk aan je polsmaat aan. Of kies voor een leren of rubberen band. Veel merken horloges hebben tegenwoordig ‘easy click’ of ‘quickfit’ banden die je zelf kunt wisselen. Onze winkelmedewerkers laten je graag zien hoe gemakkelijk dat gaat.