Wat is een goed militair of tactisch horloge?

Geschreven op 04-01-2022 12:28 door Miriam • Leestijd ongeveer 4 minuten
Duik Horloges Horlogebanden Militaire horloges Pilotenhorloges Aviator Outdoor sport horloges

Een type horloge dat steeds populairder wordt op onze site is het militaire of tactische horloge. Het zijn vooral de look en uitstraling van militaire horloges die maken dat ze zo populair zijn. Maar het is niet alleen uiterlijk! Militaire horloges worden vaak ook ‘tactische’ horloges genoemd en dat is omdat ze heel specifieke functies bevatten die militaire professionals en politie helpen met het uitoefenen van hun functie. Maar wat maakt een horloge echt militair of tactisch?

 

De naam zegt het al!

Een militair horloge kan je vaak al herkennen aan de naam, bijvoorbeeld de Khaki lijn van Hamilton of de Navy Seal horloges van Luminox. Ze zijn dan ook speciaal ontwikkeld voor een specifiek legeronderdeel.

Het polshorloge met leren bandje zoals we dat vandaag de dag kennen hebben we trouwens te danken aan militairen uit de Eerste Wereldoorlog. Voor die tijd waren bijna alle herenhorloges zakhorloges. Het was in het heetst van de strijd natuurlijk niet praktisch om eerst je horloge uit je zak te moeten halen. Daarom kregen soldaten goedkope, massageproduceerde polshorloges als onderdeel van hun uitrusting. Teruggekeerde soldaten bleven bij thuiskomst het horloge dragen en zo verving het polshorloge al snel het zakhorloge bij het grote publiek.

 

Horloges in camouflage-uniform

Militaire horloges hebben meestal een donkere, ingetogen kleur die aansluit bij het uniform van het militaire onderdeel waarvoor het horloge bestemd is. Bijvoorbeeld khaki voor de landmacht en zwart voor de Special Forces. Ook zijn het vaak onopvallende horloges die toch uitstekend afleesbaar zijn. 

Hamilton Khaki field h69449961
Hamilton Khaki field h69449961
Luminox Navy Seal A-3501-BO
Luminox Navy Seal A-3501-BO

Daarnaast moet een goed tactisch horloge tegen een stootje kunnen en bestand zijn tegen water, stof en temperatuurwisselingen. Bovendien moet het uurwerk uiterst betrouwbaar zijn. Iedere afwijking kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken.

Wist je dat veel horlogefuncties die we vandaag de dag normaal vinden juist zijn ontstaan doordat ze zijn ontwikkeld voor militair gebruik? Denk bijvoorbeeld aan de chronograaf met tachymeter of de hack-functie.

Citizen Altichron bn4049-11e
Citizen Altichron bn4049-11e
Orient M-Force RA-AC0L04L00B
Orient M-Force RA-AC0L04L00B

 

Waaraan herken je een militair horloge?

Elk speciaal gebouwd tactisch horloge voldoet minimaal aan deze eisen:

  • Niet-reflecterende (camouflage-)kast in aardekleuren, geborsteld staal of zwart,
  • Weinig externe uitsteeksels die aan kleding en uitrusting kunnen blijven haken en beschermde (schroef)kroon,
  • Een onopvallende wijzerplaat met hoge leesbaarheid van de indexen en wijzers,
  • Hoogwaardige verlichting en/of lichtgevende wijzers,
  • Minstens 100 m (10ATM) waterbestendigheid,
  • Ontspiegeld (saffier)glas of plexiglas,
  • Schokbestendig en bestand tegen magnetisme en temperatuurschommelingen,
  • Waterbestendige band van metaal, stof of rubber die gemakkelijk te verstellen is en beschermd tegen losraken,
  • Bewezen militaire achtergrond, dus (in het verleden) écht gebruikt door militairen.

Of het nu in de basis een duikhorloge, pilotenhorloge of outdoor horloge is; Echte militaire horloges kennen vaak een lange geschiedenis en worden uitgebreid getest ‘in het veld’. Dat verklaart de soms hogere prijs van deze horloges. 

Hamilton Khaki Aviation X-wind h77755533
Hamilton Khaki Aviation X-wind h77755533
Bulova 98A255 Hack-watch
Bulova 98A255 Hack-watch

 

Wat voor soorten militaire horloges zijn er?

Klassieke militaire pilotenhorloges en landmacht horloges

Klassieke militaire horloges vind je vooral in de collecties van merken die in het verleden leverancier waren van het leger. Bijvoorbeeld Hamilton, Victorinox of Edox. Meestal zijn dit ‘field’ horloges of pilotenhorloges met een retro uiterlijk. Deze horloges zijn vaak gemaakt met slechts één doel. Navigatie (kompas) of het berekenen van afstand en brandstofvoorraad (chronograaf met tachymeter).

Victorinox Swiss Army 241927.1
Victorinox Swiss Army 241927.1
Edox Skydiver 80126-3N-NINB
Edox Skydiver 80126-3N-NINB

 

Moderne militaire horloges met uitgebreide functies

Moderne militaire horloges zijn over het algemeen een multifunctioneel gereedschap dat meerdere kwaliteiten verenigt. Extreem waterbestendig, schokbestendig, met navigatie en ultieme nauwkeurigheid. Vaak voorzien van een solar, radiogestuurd uurwerk of GPS zodat in het veld altijd de juiste tijd of locatie bekend is, zonder de vijand te alarmeren.

G-Shock Mudmaster GWG-2000-1A3ER
G-Shock Mudmaster GWG-2000-1A3ER
Garmin Instinct 010-02293-04 Solar GPS smartwatch
Garmin Instinct 010-02293-04 Solar GPS smartwatch

 

Zelf een militaire look geven aan je horloge

Ben je een fan van de militaire look, maar heb je niet al die functies nodig? In onze collectie vind je ook een ruime keuze aan ‘gewone’ horloges in camouflagekleuren. Of, je kunt je eigen horloge een make-over geven! Met een andere band geef je je horloge makkelijk een nieuwe uitstraling.

Kies bijvoorbeeld voor een NATO-band. Ook hier zegt de naam het al: dit type band is ontwikkeld voor militair gebruik; licht van gewicht, waterbestendig, en zo bevestigd aan je horloge dat het bijna niet kan loslaten. De keuze in kleuren is groot, maar voor de echte militaire look kies je natuurlijk voor een camouflagekleur of -print.

Camouflageprint NATO-banden
Camouflageprint NATO-banden
Camouflageprint siliconen en water-resistant leren banden
Camouflageprint siliconen en water-resistant leren banden

Een siliconenrubber band in zwart of camouflagekleur bij je duikhorloge is mooi, en praktisch, want dit type band draagt heel prettig en is waterbestendig.

Of je nu een volledig tactisch horloge wilt of gewoon het uiterlijk van je dagelijkse horloge wilt veranderen, de militaire look blijft nog wel een tijdje on trend en altijd verkrijgbaar bij Horloge.nl.