Wat is een radiografisch horloge?

Geschreven op 01-04-2020 12:01 door Miriam
Radio-controlled horloges

Een radiografisch - of radio-controlled - horloge bevat een kleine antenne die radiosignalen opvangt van een tijdseinzender die is gekoppeld aan een uiterst nauwkeurige atomische klok. Hierdoor is dit type horloge buitengewoon accuraat, met slechts 1 seconde afwijking in de 100.000 jaar!

Waarom een radio-controlled horloge?

Met een radio-controlled horloge heb je een van de meest secure uurwerken die er bestaan. Omdat het horloge iedere nacht synchroniseert met de dichtstbijzijnde atoomklok heb je altijd de juiste tijd en kalender beschikbaar. Nooit meer de tijd aanpassen bij ingaan van zomer- of wintertijd, of de datum bij een schrikkeljaar.

Daarnaast zien deze horloges er meestal bijzonder fraai uit, met geavanceerde chronografen, functies voor piloten of buitensporters.

Sommige radiogestuurde horloges bevatten ook een GPS functie, waardoor ook exacte locatiebepaling via satelliet mogelijk is.

Afbeelding van Citizen radiogestuurd pilotenhorloge
Citizen radiogestuurd pilotenhorloge
Afbeelding van Bering radiogestuurd designhorloge
Bering radiogestuurd designhorloge

Hoe werkt een radiogestuurd horloge?

Tijd, datum, zomertijd en jaar op een radiografisch horloge worden via lage frequentie radiosignalen uit de ether ontvangen, op basis waarvan het horloge zich automatisch instelt of aanpast. Meestal gebeurt dit 's nachts om er zeker van te zijn dat het horloge niet stoort met andere huishoudelijke apparaten die gebruik maken van radiogolven.

Het horloge pikt het signaal op van de dichtstbijzijnde zender, binnen circa 500-1500 kilometer. Voor Nederland is dat het radiostation DCF77 in Mainflingen, Duitsland.

Afbeelding Tijdseinzender in Mainflingen
Tijdseinzender in Mainflingen, Duitsland. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/DCF77

Op de wereld staan nog vijf andere zenders: in Groot-Britannië, de VS, China en twee in Japan.

Niet alle radiogestuurde horloges kunnen met alle zenders verbinden. Let dus, wanneer je een radiogestuurd horloge wilt aanschaffen, op in welk deel van de wereld je het horloge gaat gebruiken. Mocht de verbinding met de zender wegvallen dan staat het horloge natuurlijk niet meteen stil. Het gaat dan verder als 'gewoon' quartzhorloge en synchroniseert wanneer de juiste zender weer binnen bereik is.

Multi-band 6 radiogestuurde horloges kunnen afstemmen op alle zes beschikbare zenders.

Afbeelding van Casio Waveceptor horloge
Casio Waveceptor horloge
Afbeelding Junghans Meister Mega horloge
Junghans Meister Mega horloge

Waarom is de atoomklok zo accuraat?

In 1967 is door het International System of Units de exacte duur van een seconde vastgesteld als de tijd tussen twee transities in energieniveaus van het Cesium-133 atoom. Omdat dit atoom zeer stabiel is, is de tijdmeting altijd gelijk. Tijdmeting volgens deze definitie wordt daarom ook wel de Cesium-standaard genoemd.

 

Radiogestuurde horloges bij Horloge.nl

Er zijn bij ons al radiografische horloges verkrijgbaar vanaf 60 euro. Van eenvoudige digitale horloges tot klassieke dress-watches en geavanceerde pilotenhorloges. Of je nu kiest voor een eenvoudig model of een luxe horloge voor bijzondere gelegenheden, je bent met een radiografisch horloge altijd op tijd.