Zomertijd - Wintertijd, deze horloges staan altijd op tijd

Geschreven op 31-03-2019 10:25 door Miriam
Zomer-/wintertijd

Twee keer per jaar wordt in verband met de zomer- of wintertijd om twee uur ‘s nachts de klok één uur verzet. Daar hoef je natuurlijk niet voor op te staan, maar je moet er de volgende morgen wel even aan denken. Wist je dat er ook horloges bestaan die je nooit handmatig op tijd hoeft te zetten?

Vanaf nu vergeet je nooit meer je horloge op (winter/zomer)tijd te zetten! Geniet met een van deze horloges van lekker een uurtje langer uitslapen op zondag: 


Digitale horloges 

De meeste digitale horloges zetten zichzelf op tijd! Je hoeft maar één keer je tijdzone en datum in te voeren en het horloge zet zichzelf altijd op de juiste tijd! Veel merken hebben digitale horloges in de collectie. Maar een van de bekendste en geliefdste merken is Casio, die al sinds de jaren zeventig met hun digitale horloges de toon zetten.

Casio Classic digital watch
Klassiek digitaal Casio horloge
Citizen Radio Controlled watch
Radiogestuurd Citizen horloge

Radio-controlled horloges
 

Radiogestuurde (radio-controlled) horloges gaan nog een stapje verder dan ‘gewone’ digitale horloges. Radio controlled horloges bevatten een piepkleine antenne die signalen opvangt van een atoomklok. Deze zeer accurate atoomklokken bevinden zich op verschillende plaatsen in de wereld en zenden een tijdsein uit dat wordt gebruikt voor het synchroniseren van stationsklokken, verkeerslichten, computernetwerken en klokken en horloges. Hierdoor geeft het horloge overal ter wereld de juiste tijd en datum aan. Een radio-controlled horloge kan zowel een digitale als analoge wijzerplaat hebben. Een bekend merk dat radio-controlled horloges produceert is Citizen.

GPS sporthorloge
GPS sporthorloge
Samsung smartwatch
Samsung smartwatch

Exacte tijdsbepaling: GPS horloges 
 

Alle GPS-satellieten hebben drie of vier atoomklokken aan boord die tot op de nanoseconde nauwkeurig de tijd bij houden. De tijd en de exacte positie van de satelliet worden meegezonden met het GPS-signaal. Uit deze gegevens en uit de looptijd van het signaal wordt met vier satellieten de exacte positie in drie dimensies en de tijd op het horloge bepaald. Dit is met name belangrijk voor sporters die hun horloge of fitness-tracker gebruiken om nauwkeurig afstanden en tijd te meten. Surfers gebruiken bijvoorbeeld horloges om hun laatste surf bij te houden. Ook in hardloophorloges is vaak GPS verwerkt. De Seiko Astron daarentegen is een heel chique en hoogwaardig horloge dat ook gebruikt maakt van GPS technologie.

Smartwatches 
 

Smartphones maken ook gebruik van GPS technologie. Door de koppeling van je smartwatch met je smartphone geeft het horloge altijd de juiste tijd weer. Maar dat is niet alles wat je kunt doen met je smartwatch. Je ontvangt meldingen van ontvangen berichten, kunt je activiteiten bijhouden en nog veel meer. Tot voor kort werden de meeste verkrijgbare smartwatches geproduceerd door technologie bedrijven als Apple, Samsung en Sony. Deze horloges zien er dan ook vaak erg technisch uit. Maar nu ook de fashion horlogemerken de handen ineen slaan met technologie bedrijven komen er steeds meer smartwatches die niet alleen veel kunnen, maar er ook geweldig uitzien! Horlogemerken als Fossil, Armani en zelfs Michael Kors  hebben smartwatches uitgebracht. Stijlvol en toch helemaal van nu! 
 

Slaap lekker, je horloge doet het werk

Nu je weet welke horloges zichzelf automatisch op de juiste tijd en datum zetten kan je de volgende keer dat de klok weer voor- of achteruit gaat lekker uitslapen. Je horloge doet het werk. Slaap lekker!