header-water

Is mijn horloge waterdicht?

Een van de meest gestelde vragen in onze winkels is “Is dit horloge waterdicht en kan ik ermee zwemmen?” In dit blog leggen wij precies uit waar je op moet letten bij aanschaf van een waterdicht horloge.

Wat betekent waterdichtheid?

Eigenlijk is het heel eenvoudig; waterdichtheid van horloges wordt uitgedrukt in hoeveel (water)druk een horloge kan weerstaan. Wanneer je weet wat je met je horloge wilt kunnen doen, hoef je alleen maar te letten op de aangegeven waterdruk op de wijzerplaat of achterkant van het horloge.

Op sommige horloges staat ‘50 meter’ en andere horlogefabrikanten hanteren de termen ‘bar’ of ‘atm’. Maar deze betekenen in feite allemaal hetzelfde: 5 ATM of 5 Bar staat voor de hoeveelheid druk van 50 meter stilstaand water. Neem het aantal meters dus niet letterlijk! Het betekent niet dat je met dit horloge 50 meter diep kan zwemmen. We kunnen ons voorstellen dat dit verwarrend is, daarom hebben we de meest voorkomende waterdichtheden in een tabel op een rijtje gezet:

tabel waterdichtheid

Meer informatie over waterdichtheid van horloges vind je op de pagina ‘Waterdichtheid op onze site.

 

man op surfboard vrouw op surfboard

Kan ik met met mijn horloge zwemmen?

In principe kan je met ieder horloge van 10 ATM/bar waterdichtheid zwemmen. Let er wel op dat je de kroon van het horloge goed hebt dichtgedraaid zodat daar geen water naar binnen kan sijpelen. Zorg ervoor dat je na iedere ‘duik’ je horloge afspoelt met zoet water zodat chloor, zout en zand het metaal en bewegende delen zoals de kroon niet aantasten.

Leren banden kunnen niet tegen (zee)water, kies dus voor een horloge met een metalen, rubberen of nylon band.

Kan ik met mijn horloge duiken?

Wil je écht gaan duiken, kies dan voor een horloge met speciale functionaliteiten zoals een geschroefde kroon of een wijzerplaat met verlichte cijfers. Op de pagina ‘Duikhorloges op onze site lees je meer over de kenmerken waar een duikhorloge aan moet voldoen.

Alpina duikhorloge Fortis duikhorloge


Advies nodig over waterdichte horloges?

Op zoek naar een waterdicht horloge voor een speciaal doel? Kom dan langs in een van onze winkels voor advies op maat.