Smartwatches, niet alleen voor gadget-liefhebbers!

Geschreven op 11-07-2019 06:08 door Miriam
Smartwatch

Wanneer je het hebt over smartwatches denken de meeste mensen aan merken als Apple of Huawei. Mooie gadgets, maar relatief duur en heel erg op techniek gericht. Gelukkig is er nu veel meer keus op de smartwatch markt. Ook de ‘gewone’ horlogemerken nemen steeds vaker smartwatches op in hun collectie.

Wat we tot nu toe kenden als smartwatches zag er allemaal heel gelikt en geavanceerd uit, maar miste wel een beetje het ‘horlogegevoel’; alsof je met een mini-telefoon op je pols rondliep.

Maar de nieuwe generaties smartwatches zien er steeds meer uit als gewone horloges. Zo heb je niet alleen een stuk geavanceerde technologie om je pols, maar ook een mooi vormgegeven accessoire van een bekend (horloge)merk!

Op dit moment zijn er 3 gangbare typen smartwatches verkrijgbaar:

Touchscreen Smartwatch

Het touchscreen smartwatch is het meest geavanceerde type smartwatch. De wijzerplaat is vervangen door een display dat de tijd laat zien als een gewoon horloge. Meestal kan je kiezen uit verschillende kleuren en stijlen displays.

Naast de tijd aflezen kan je alle gebruikelijke smartwatch functies vinden op dit type horloge: meldingen van inkomende oproepen en berichten, bedienen van muziek of (smartphone) camera en nog veel meer.

Tegenwoordig zijn er zelfs compleet waterdichte sporthorloges met GPS en apps die te bedienen zijn via het touchscreen. En de technologie gaat nog iedere dag verder.

Stel met Samsung smartwatch
Samsung smartwatch
Fossil sporthorloges
Fossil sporthorloges

Hybrid smartwatch

De hybrid is in feite een gewoon quartzhorloge met wijzers waaraan smartwatch functionaliteiten als notificaties, agenda-reminders en stappenteller zijn toegevoegd waarvan de resultaten zijn af te lezen via een app op je telefoon. De verbinding met je telefoon gaat meestal via Bluetooth.

Soms heeft een hybrid smartwatch een klein digitaal venster in de wijzerplaat waarop meldingen binnenkomen.

Fossil hybrid smartwatch
Fossil hybrid smartwatch
Armani hybrid smartwatch
Armani hybrid smartwatch

Activity trackers

Een Activity tracker – ook wel wearable genoemd – is geen horloge maar een armband die alle bewegingen (hartslag en slaapritme) dag én nacht bijhoudt. Door de band te synchroniseren met een app op je smartphone kan je allerlei gegevens bijhouden. Natuurlijk geven sommige activity trackers net als een horloge de tijd aan. Andere zien er uit als een sieraad en geven hun informatie pas prijs na koppeling met de smartphone.

Casio Pro Trek smartwatch
Casio Pro Trek smartwatch
Michael Kors smartwatch
Michael Kors smartwatch

Smartwatch duur? Je kunt het zo gek maken als je wilt!

Smartwatches hebben het imago een stuk duurder te zijn dan gewone horloges. Dat is onterecht, want een eenvoudig hybride smartwatch heb je bijvoorbeeld al vanaf € 99. 

Aan de andere kant begeven nu ook de luxe horlogemerken zich op de smartwatch markt en daar kan je soms duizenden euro's voor betalen. Maar die horloges kosten sowieso vaak meer dan € 1000.

Je kunt het dus zo gek maken als je wilt!

Wanneer kies je voor een smartwatch?

Voor mensen die horloges zien als een sieraad  of een mooi stuk klassieke techniek is een smartwatch wellicht minder geschikt. Maar ben je graag de hele dag bereikbaar en/of dol op moderne gadgets dan is een smartwatch echt iets voor jou. En nu er zo veel verschillende smartwatches te koop zijn kan je er altijd eentje vinden in jouw stijl of prijsklasse!