Hoe kies je het duikhorloge dat bij jou past?

Geschreven op 10-07-2019 13:33 door Miriam
Duik Horloges Zwemmen Waterdichtheid

Duikhorloges staan voor avontuur en ontdekking. Ze zijn functioneel, stoer, hebben een luxe uitstraling en zijn over het algemeen technisch geavanceerde uurwerken. Maar een duikhorloge is vooral een horloge dat is gebouwd om de druk en de diepte van de zee te weerstaan, en de duiker te begeleiden tijdens de duik. Anderen dragen een duikhorloge om de eigen stijl en uitstraling. 

De antwoorden op deze vragen helpen je het juiste duikhorloge te kiezen:

1. Waar wordt het duikhorloge voor gebruikt?

De belangrijkste eigenschap van een duikhorloge is dat het waterdicht is en bestand tegen hoge waterdruk. Wordt het horloge dagelijks gedragen en niet gebruikt om mee te zwemmen of duiken dan volstaat een lagere waterdichtheid. 

  • Een horloge van 5 ATM (50 meter, 5 ATM, 5 bar) mag helemaal nat worden, maar is niet geschikt voor op het strand of in het zwembad omdat temperatuurverschillen de gebruikte materialen doen uitzetten of krimpen waardoor lekkage kan ontstaan. Met 5 ATM (50 meter) kan wel worden gedoucht.
  • Om veilig met een horloge te kunnen zwemmen of snorkelen is minimaal een waterdichtheid van 10 ATM (100 meter) nodig.
  • Voor duiken in zeeën of meren is een waterdichtheid van minimaal 20 ATM (200 meter nodig).
  • Voor diepzeeduiken gelden nog strengere eisen: minimaal 100 ATM (1000 meter) is noodzakelijk.

Kijk hier voor meer informatie over waterdichtheid.

duiker

2. Welke functies heb je echt nodig?

Wanneer het horloge voornamelijk wordt gebruikt om bij te houden wanneer de duiktijd verstreken is, dan volstaat een 20 ATM waterdicht horloge met een in één richting draaibare ring (uni-directional bezel). Wanneer je op zoek bent naar een duikhorloge om te gebruiken als primaire bron van informatie over een duik, kies dan voor een (digitaal) horloge met veel functionaliteiten zoals bijvoorbeeld een dieptemeter.

Omdat duikhorloges grote druk moeten kunnen weerstaan zijn de horlogekasten vaak dikker en gemaakt van zwaardere materialen. Wanneer je het horloge niet daadwerkelijk gebruikt voor (diepzee)duiken is de keuze voor een lichter materiaal als titanium of kunststof te overwegen. Daarnaast hebben deze materialen natuurlijk een andere uitstraling dan roestvrijstaal.

Sommige duikhorloges hebben oranje of gele wijzerplaten, omdat deze kleuren goed zichtbaar zijn op diepte. Voor dagelijkse dragers, is het een vrolijke touch aan een serieus horloge. 

duikhorloge
duikpak

3. Type en materiaal horlogeband

De keuze voor een bepaald materiaal horlogeband is zeer persoonlijk. De een vindt stevig staal het prettigst dragen, de ander geeft de voorkeur aan flexibel (siliconen)rubber. Bij het kiezen van een band voor een duikhorloge is het belangrijk om te weten of de band verlengd kan worden wanneer het horloge over het duikpak gedragen wordt. Veel dragers van duikhorloges kiezen daarom voor een nylon NATO-band. Deze is makkelijk in maat verstelbaar, makkelijk te vervangen en draagt comfortabel. Ook een siliconen band met (apart) verlengstuk is een optie.

Het spreekt voor zich dat leren banden niet geschikt zijn om mee te zwemmen/duiken.

4. Afleesbaarheid, ook in het donker

Licht wordt in water sneller geabsorbeerd dan op het land. Het is daarom belangrijk dat het horloge goed afleesbaar is. Een hoog contrast tussen de wijzerplaat, indexen, cijfers en het horloge zelf draagt bij aan de zichtbaarheid en leesbaarheid. Daarnaast zijn de bezel (ring), wijzers en indexen van veel duikhorloges voorzien van een lichtgevende laag of lichtgevende buisjes voor gebruik op grote diepte en in het donker.

diepzeeduiken

5. Quartz, automaat, kinetic of solar duikhorloge?

Quartzhorloges worden aangedreven door een batterij. Deze batterij gaat gemiddeld 1,5 – 2 jaar mee. Wanneer de batterij is vervangen en de kast dus open is geweest, moet het horloge door de horlogemaker worden getest op waterdichtheid.

Een solar horloge is een quartz horloge dat wordt opgeladen door zonne-energie. De batterij van dit horloge hoeft dus niet te worden vervangen, waardoor de waterdichtheid langer kan worden gegarandeerd.

Automatische en kinetic horloges worden mechanisch aangedreven en hoeven dus helemaal niet te worden opengemaakt. Nadeel van een mechanisch horloge is wel dat het onderhoudsgevoelig is en soms iets minder accuraat dat een quartzhorloge.

6. Wat kost dat?

Wij verkopen duikhorloges in alle prijsklassen. Hoeveel het horloge kost is afhankelijk van veel factoren; materiaalgebruik, uurwerk, merk, (extra) complicaties. Wanneer je jezelf vooraf de vragen die hierboven staan stelt weet je aan welke eisen een duikhorloge voor jou moet voldoen. Op onze pagina duikhorloges staan alle horloges van 20 ATM of meer. 

Kortom:

  1. Hoe waterdicht moet het horloge zijn?
  2. Welke stijl en materiaal vind je mooi?
  3. Is de band comfortabel en praktisch?
  4. Is het horloge goed afleesbaar, ook in het donker?
  5. Heeft het horloge een batterij die soms moet worden vervangen?
  6. Welke horloges passen in je budget?

Maar naast al deze praktische punten is de belangrijkste vraag misschien wel of het horloge je iets doet. Daar kunnen we helaas geen tips voor geven, dat moet je gewoon voelen!