Je oude horloge als nieuw; 5 tips van de horlogemaker

Geschreven op 20-12-2020 07:26 door Miriam • Leestijd ongeveer 5 minuten
horlogebandje Tips & Tricks Horloge accessoires Horloge reparatie Horlogemaker

Je twijfelt; Nieuw jaar, nieuw horloge, of toch niet? Die oude ziet er misschien niet meer zo mooi uit, maar kan nog best een tijdje mee. Ook dan kan je bij Horloge.nl terecht. Want naast gloednieuwe horloges verkopen wij ook horlogebandjes, batterijen en nog veel meer om jouw horloge weer te laten stralen. En met de tips van onze horlogemaker heb je ook alles in huis om je horloge mooi te houden.

 

Met een nieuwe horlogeband ziet je horloge er meteen beter uit

Ben je je horloge een beetje zat? Vind je de kleur een beetje saai? Ben je toe aan iets nieuws?  Met een nieuwe horlogeband, in een andere kleur of een ander materiaal, fris je je horloge meteen op!

Horloge.nl heeft de grootste horlogebanden database van Nederland, waarin je makkelijk en snel een passende band voor jouw merk horloge kunt vinden. Is de originele band niet meer verkrijgbaar? Dan bieden we ook nog een grote collectie universele horlogebanden aan in verschillende kleuren en materialen.

Foto Morellato horlogeband
Universele horlogeband van Morellato
Foto horlogebanden
Vervangende merk horlogebanden

Tip van de horlogemaker: Het onderdeel van een horloge dat het meest aan slijtage onderhevig is, is de band. Deze komt de hele dag in aanraking met je huid, parfum, stoot tegen de tafel en wordt meerdere keren per dag geopend en gesloten. Met af en toe een beetje onderhoud hou je je band langer mooi. In deze blogs over leren en metalen banden vertellen we je hoe je dit gemakkelijk zelf kunt doen.

 

Zo blijft je horloge soepel lopen

Of je nu een quartz horlogeautomatisch horloge of solar horloge hebt, na een bepaalde tijd zal het horloge, als het niet opnieuw wordt opgeladen, stil komen te staan. Bij horloges is - net als bij mensen - stilstand achteruitgang. Zoals je zelf in beweging moet blijven voor je gezondheid, geldt precies hetzelfde voor je horloge. Een oude batterij kan gaan lekken en het uurwerk beschadigen, of de olie in de radertjes van een automaat kan dik worden en het uurwerk doen vastlopen. Zorg er dus voor dat je horloge blijft lopen.

Foto solar horloge
Solar horloge opladen met (dag)licht
Foto beschadigd horloge uurwerk
Door lekkende batterij beschadigd uurwerk

 

Bij een solar uurwerk leg je het horloge enige tijd onder een sterke lichtbron, bijvoorbeeld in de zon bij het raam, of onder een heldere lamp totdat het horloge weer gaat lopen.

Quartz horloges lopen op een batterij die gemiddeld anderhalf- tot twee jaar meegaat. Draag je een quartz horloge langere tijd niet of is de batterij leeg? Laat dan de horlogemaker of juwelier de batterij eruit halen of verwisselen. Hij of zij heeft de opleiding en gereedschap om de kast op de juiste manier te openen en de batterij te plaatsen. Want alleen dan krijgen stof- of vochtdeeltjes geen kans om schade aan je horloge aan te richten.

Je kunt een batterijwissel ook zelf doen, maar lees dan eerst goed de garantievoorwaarden bij je horloge. Zelf je horloge open maken kan de garantie laten vervallen! Bovendien kan je onbedoeld schade aan de elektronica veroorzaken of de pakkingen die het horloge waterdicht houden beschadigen.

Bij Swatch horloges is de batterij vervangen supergemakkelijk. Bij dit merk zit aan de achterkant van de kast een ‘luikje’ dat je eenvoudig open kunt draaien met een munt.

Foto batterij Swatch
De batterij van een Swatch kan je makkelijk zelf wisselen
Foto horloge in automatische opwinder
Horloge in watchwinder

 

Tip van de horlogemaker: Vooral bij automatische horloges is onderhoud belangrijk om het uurwerk soepel te laten lopen. Draag je het horloge soms langere perioden niet? Investeer dan in een watchwinder. Dit apparaat bootst de bewegingen van je pols na en zorgt ervoor dat het horloge blijft lopen. En breng je automatische horloge om de twee of drie jaar bij ons langs voor een ‘grote beurt’. Dan weet je zeker dat het uurwerk je leven lang meegaat.

 

Krassen wegwerken (en voorkomen!)

Krassen en beschadigingen aan de band, kast of glas van je horloge maken dat het er versleten uitziet. Gelukkig is ook daar iets aan te doen! De horlogemaker kan een stalen kast of band polijsten zodat die er weer goed uitziet. Heeft je horloge een kunststof (plexi) glas, dan kan ook dat worden gepolijst of zo nodig vervangen. Wanneer je je horloge bij ons langs brengt kan de horlogemaker je precies vertellen wat mogelijk is (en wat het kost).

Zelf kan je lichte krasjes ook verwijderen van de band en kast. Bij Horloge.nl vind je speciale reinigingssets voor horloges en sieraden, waarmee je jouw horloge kunt oppoetsen.

Foto Polijsten horlogeband
Polijsten horlogeband
Foto Speciale reinigingsset
Speciale reinigingsset

 

Krasjes helemaal voorkomen kan niet, maar als je een beetje voorzichtig omgaat met je horloge voorkom je veel beschadigingen. Bescherm je horloge altijd tegen schokken en stoten. Draag het horloge dus niet als je een sport beoefent of gaat klussen. Wil je dan toch een horloge dragen? Kies dan voor een kunststof sporthorloge of een horloge van een merk met hoge schokbestendigheid zoals G-Shock.

Tips van de horlogemaker: Leg je horloges nooit weg op het glas. Bewaar ze liever op een standaard, of nog beter, in een speciale horlogebox. Door je horloges in een luxe horlogebox te bewaren, voorkom je dat er stof in de uurwerken komt. (Zon)licht kan verkleuring van de kast of band veroorzaken. Ook daartegen beschermt een lichtdichte kist. De binnenkant van een horlogebox is met stof gevoerd en de horloges liggen op zachte kussentjes.

Foto verkleurd horloge
Onder invloed van (zon)licht kunnen kunststof horloges verkleuren
Foto horlogebox
Horlogebox

 

Waterschade? Voorkomen is beter dan genezen

Voorkom dat je horloge in aanraking komt met water, tenzij deze minimaal 100 meter waterdicht is. Vocht veroorzaakt roest in het uurwerk en dit kan leiden tot een defect aan je horloge. Ook extreme temperatuurwisselingen zijn riskant, want dit kan condensvorming tot gevolg hebben. Ga dus niet vanuit de warme zon op het strand rechtstreeks het koude water in. Op onze pagina over waterdichtheid van horloges vind je alle informatie die je vertelt wat je kunt doen met jouw horloge.

Ga je zwemmen of douchen met je horloge om? Controleer dan eerst of de kroon goed is dichtgedraaid, anders kan er water in het uurwerk lopen.

Tip van de horlogemaker: Wanneer je denkt dat er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch vocht in je horloge terecht is gekomen, kan je dat testen door voorzichtig een paar minuten een ijsklontje op het glas te leggen. Beslaat het glas aan de binnenzijde, dan bevat het uurwerk vocht. 

Je kunt, wanneer je denkt dat er een beetje vocht in je horloge zit, het horloge een nacht in een bak met droge, ongekookte rijst leggen om het vocht eruit te trekken. Helpt dit niet, breng het horloge met vochtschade dan direct naar een horlogemaker om erger te voorkomen.

 

Foto schroefkroon
Open schroefkroon
Foto Horloge met waterschade
Horloge met waterschade

 

Problemen? Nooit forceren!

Horloges zijn complexe precisie-instrumenten met veel, vaak piepkleine, onderdelen. Soms loopt er helaas iets vast. Als dat gebeurt, ga dan niet forceren. De pen van de kroon kan afbreken. Of door ruw heen en weer schakelen beschadig je het mechanisme. Kom bij twijfel altijd langs bij de horlogemaker. In de garantieperiode van het horloge kost reparatie aan het uurwerk je meestal niets. Gelukkig komt dit type storing niet vaak voor, en met de volgende tip van de horlogemaker voorkom je zelf ook schade aan je uurwerk.

Tip van de horlogemaker: Het datummechanisme van een analoog horloge (met wijzers) is zeer gevoelig. Het is dan ook een aanrader om de datum niet te verzetten tussen 21.00 uur en 03.00 uur. Want, in deze tijdsperiode verzet het mechanisme van het horloge meestal zelf de datum. Als je dit proces verstoort, kan het je uurwerk beschadigen.

 

Welkom bij de Horlogespecialist

Met de tips in dit blog weet je al een beetje wat je kunt doen om jouw oude horloge een nieuw leven te geven. Heb je nog andere vragen? Bij de Horlogespecialist Horloge.nl ben je - ook tijdens de lockdown -  welkom voor onderhoud en reparatie van je Horloge. Maak dan wel even online een afspraak voor een bezoek aan onze winkel in Rotterdam of Breda zodat we alle tijd voor je hebben. Je kunt ook contact opnemen met onze klantenservice: 085 489 20 10