Minimalistische horloges, trend of blijvertje?

Geschreven op 17-07-2019 13:43 door Miriam

Het motto ‘Minder is meer’ is al sinds de late jaren veertig een leidraad in de wereld van design en architectuur. En de laatste jaren zien we ook in het ontwerp van horloges een terugkeer naar sober en helder design met merken als Cluse  en Skagen die mateloos populair zijn.

‘Clean face watches’

Waar een paar jaar geleden het de trend was om horloges zo groot en opvallend mogelijk te maken zien we vandaag de dag een terugkeer naar eenvoud en bescheidenheid. Geen opvallende glitterende steentjes, kleuren of grote cijfers, maar in plaats daarvan een kleiner formaat, rustige wijzerplaat en het hele horloge in één kleur. Iets wat trendwatchers aanduiden als ‘Clean face watches’.

Al een paar jaar heel goed verkopend en voorbeeld bij uitstek van een clean face watch is het Nederlandse (!) merk Cluse. Een eenvoudig vormgegeven horloge dat door de kleurrijke bandjes een heel eigen stijl krijgt. Door de neutrale vormgeving passen deze horloges bij iedere (kleding)stijl. Ook trendy merken als MVMT en Bering hebben een heel minimalistische vormgeving.

Cluse Tetragone horloge
Cluse Tetragone horloge
MVMT horloge
MVMT horloge
Michael Kors horloge
Michael Kors horloge

Dé horlogetrend van nu

Dat de trend van minimalistische horloges echt heeft doorgezet zie je aan de collecties van alle trendy horlogemerken. Ook in hun collecties zijn meer clean face watches opgenomen. Vaak horloges waarbij band en horlogekast dezelfde kleur hebben, daarmee het rustige effect nog verder versterkend. Bijvoorbeeld de Runway Slim horloges van Michael Kors. Ook zijn de nieuwste horloges vaak erg dun en licht van gewicht wat hun bescheiden karakter nog verder versterkt.

Bering horloge
Bering horloge
Skagen horloge
Skagen horloge
Jacob Jensen horloge
Jacob Jensen horloge

Klassiek ‘Less is more’

Het gezegde ‘Less is more’ stamt al uit 1947 en is van Bauhaus Architect Ludwig Mies van der Rohe en is voor veel (industriële) ontwerpers sinds die tijd een leidraad gebleven. Dit zien we natuurlijk terug in moderne uitgaven van klassieke designhorloges zoals de spoorweghorloges van Mondaine, maar ook bij andere klassieke designers als bijvoorbeeld Jacob Jensen. De echte designliefhebbers weten hun weg al jaren naar deze horloges te vinden.

Maar dé meesters van het minimalistische design blijven natuurlijk de Scandinaviërs! Van Skagen tot Danish Design. Het is alsof hoe dichter je bij de poolcirkel komt hoe minimalistischer het design wordt...

Welk merk minimalistisch horloge je ook kiest. Je kunt er jaren mee vooruit én bent helemaal on trend!