Wat is een Skeleton horloge?

Geschreven op 11-07-2019 09:27 door Miriam
Skelet horloges

Bij een skelet-horloge – ook wel skeleton of squelette genoemd – is het mechanisme, dat normaal gesproken verborgen zit in de horlogekast, geheel of gedeeltelijk zichtbaar. Dit type uurwerk bestaat al sinds de 18e eeuw en wordt ook vandaag de dag nog gemaakt, zowel in klassieke als moderne stijl.
 

Een echt skeleton watch is een horloge waarvan alle bewegende delen zichtbaar zijn doordat de voorkant van het horloge geen wijzerplaat bevat, en ook de achterkant doorzichtig is. Er zijn ook ‘opengewerkte’ horloges die een (klein) venster in de wijzerplaat bevatten, waardoor een deel van het uurwerk zichtbaar is. Deze worden vaak ook skeleton of open heart genoemd. Meestal gaat het dan wel om een bijzonder onderdeel dat zichtbaar is gemaakt, zoals een tourbillion.

Ondanks dat het uurwerk zichtbaar is, worden horloges met alléén een transparante achterkant/zichtbodem geen skeleton genoemd.

Davis skeleton horloge
Davis skeleton horloge
Maurice Lacroix skeleton horloge
Maurice Lacroix skeleton horloge

Fraai bewerkt skeleton uurwerk

Echte ‘skeletonisatie’ omvat het afsnijden van niet-essentiële metalen delen van het mechaniek, waardoor alleen een functioneel, kaal ‘skelet’ van het uurwerk overblijft. Vaak worden de overgebleven delen gepolijst en versierd met sierlijke gravures. Elke techniek vereist het gebruik van speciale gereedschappen en vaardigheden die een eeuwenoude traditie hebben. Met een skeleton horloge heb je dus echt een bijzonder kunstwerkje in handen.

Edox skeleton horloge
Edox skeleton horloge
Maserati skeleton horloge
Maserati skeleton horloge

Traditioneel of Modern

Omdat Skeleton horloges al zo lang bestaan en gemaakt worden volgens beproefde methodes, zijn de ontwerpen vaak traditioneel en stijlvol. Maar ook moderne horloges worden steeds vaker in een doorzichtige of opengewerkte versie aangeboden.

Meestal zijn deze skeleton horloges automatisch of handopwinders, maar er bestaan ook Quartz skeleton horloges. Zo zijn er skeleton horloges verkrijgbaar voor elk budget. Bekijk hier ons aanbod skeleton horloges.