Wat is het verschil tussen diamant en kristal?

Geschreven op 06-10-2020 11:18 door Miriam

Met de feestdagen in aantocht zien we weer veel horloges met glinsterende stenen in de horlogecollecties. Soms bescheiden, als kleine accentjes om de uren aan te geven. Soms uitbundig verspreid over de hele kast en wijzerplaat. De kristallen geven een feestelijke touch aan je horloge en daarmee aan je outfit voor aan de Kerstdis of een spetterend Nieuwjaarsfeest.

Meestal zijn glinsterende steentjes op een horloge gemaakt van kristalglas, en er zijn natuurlijk ook horloges verkrijgbaar met echte diamanten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En waarom zijn sommige horloges met kristallen bijna net zo duur als horloges met echte diamanten?

Michael Kors Darci horloge
Michael Kors Darci met kristallen
Citizen EX1120-53X horloge
Citizen EX1120-53X met diamanten

 

Wat is kristal?

Een kristal is kort gezegd een gestold mineraal. Dit is een natuurlijk proces – suiker wordt bijvoorbeeld ook gevormd door kristallen. Ieder mineraal heeft een kristal met een eigen vorm en kleur. Bijvoorbeeld rozenkwarts (roze), amethist (paars) of jade (groen en wit). Deze edelstenen worden veel gebruikt in sieraden.

Diamant is ook een natuurlijk kristal. Het wordt gevormd in diepe aardlagen door de samenpersing van het mineraal koolstof onder zeer hoge druk. 

Edelstenen kunnen door de samenstelling en hardheid in fraaie vormen worden geslepen en gepolijst. Omdat diamant de hardste en helderste edelsteen is, heeft het na slijping een schitterende ongeëvenaarde glans.

Natuurlijke diamanten zijn moeilijk te winnen en zeldzaam. Daarom is het ook een van de duurste edelstenen. De grootte, helderheid en kleur bepalen verder de prijs. 

Certina DS Action horloge
Certina DS Action met diamanten
Swarovski Cosmopolitan horloge
Swarovski Cosmopolitan met kristallen

 

Natuurlijk kristal en kunstmatig kristal

Omdat natuurlijke diamanten zo kostbaar zijn worden voor sieraden ook vaak kunstmatige kristallen gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Zirkonia, dat ook wel kunstdiamant genoemd wordt. Deze kristallen ontstaan niet door een natuurlijk proces, maar door het smelten van mineralen bij extreem hoge temperaturen. Na uitharding wordt de steen bewerkt. Kunstmatige diamanten zijn bijna niet te onderscheiden van echte diamant. Het is bijna net zo hard en kan op dezelfde manier worden geslepen. 

In het laboratorium geproduceerde diamanten wordt steeds vaker gebruikt voor horloges omdat de milieu-impact van deze diamanten veel lager is dan die van natuurlijke diamanten. Bij de mijnbouw van echte diamanten worden vaak schadelijke stoffen gebruikt en ook de arbeidsomstandigheden zijn niet altijd goed. Duurzaam gewonnen natuurlijke diamanten hebben daarvan altijd een certificaat.

De meest gebruikte vorm van kunstmatige kristallen in horloges is echter nog steeds kristalglas.

Tommy Hilfiger Lynn horloge
Tommy Hilfiger Lynn met kristallen
Movado Esperanza horloge
Movado Esperanza met diamanten

 

Kristalglas en Swarovski kristal

Kristalglas is ook een kunstmatig kristal. Het bestaat uit een mengeling van siliciumdioxide (kwartszand) en metaaloxiden, waaronder lood. Hoe hoger het gehalte aan lood in het glas, hoe meer schittering en rijkere kleuren. Gewoon kristalglas (kristallijn) bevat minimaal 24 procent lood. Volloodkristal minimaal 30 procent. 

Swarovski kristal is het summum van alle kristalglas en bevat zelfs 32 procent lood. Eind negentiende eeuw ontwikkelde Daniel Swarovski een unieke slijptechniek die nog steeds wordt toegepast. Omdat Swarovski kristal in meer facetten (vlakken) wordt geslepen dan gewoon kristalglas weerkaatst een Swarovski kristal het licht nog beter, wat zorgt voor de bijzondere schittering die deze stenen kenmerkt. 
Het hoge loodgehalte zorgt in combinatie met een speciale coating voor een gevarieerde kleurschakering, extra glans en krasbestendigheid. 


Swarovski kristallen zijn van de beste kwaliteit en daarom duurder dan ander kristalglas. 

Seiko SKK880 horloge
Seiko SKK880 met diamanten
Swarovski Crystalline Aura horloge
Swarovski Crystalline Aura met kristallen

 

Wat is het prijsverschil tussen kristal en diamant?

Horloges met kunstmatige kristallen vind je bij alle merken en in alle prijsklassen. Over het algemeen gaat het hier om gewoon kristalglas. Het prijsverschil tussen deze horloges komt meestal door het gebruikte uurwerk, functies en de gebruikte materialen voor de band, kast en glas. Daarnaast speelt de afwerking van het horloge een grote rol.

Swarovski horloges zijn Swiss Made horloges van hoge kwaliteit met een Zwitsers uurwerk en uitstekende afwerking. Deze horloges vallen dus in een hoger prijs segment.

Zo kan het gebeuren dat luxere Swarovski modellen zelfs meer kosten dan de goedkoopste horloges met echte diamanten.

‘Diamonds are forever’, maar of je nu kiest voor een horloge met kristallen of echte diamanten. Je bent altijd verzekerd van een schitterend accessoire.