Wat is het verschil tussen een automatisch horloge en autoquartz?

Geschreven op 19-08-2020 12:15 door Miriam • Leestijd ongeveer 1 minuten
Kinetic horloges

Autoquartz horloges hebben een hybride uurwerk dat zichzelf - net als een gewoon automatisch horloge - door beweging opwindt, maar met een quartz tijd-mechanisme. Zo combineert een autoquartz het beste van twee werelden: precisie en duurzaamheid.

 

Autoquartz of Kinetic?

De termen Autoquartz en Kinetic worden door elkaar gebruikt. Dit klopt alleen niet helemaal. Autoquartz is de verzamelnaam voor alle horloges die dit hybride uurwerk bevatten. Kinetic is de merknaam die gebruikt wordt voor Seiko autoquartz horloges. Seiko is namelijk de uitvinder van dit type uurwerk.
Je kunt het vergelijken met Luxaflex; Deze naam wordt vaak gebruikt om jaloezieën aan te duiden, maar is eigenlijk een merknaam.

Foto Seiko Kinetic horloge
Seiko Kinetic horloge
Foto Tissot horloge
Tissot autoquartz horloge

Hoe werkt een Kinetic horloge?

De wetenschappelijke definitie van kinetische (bewegings-)energie is "De energie van een object die het bezit door zijn eigen beweging". Je zou dus bijna kunnen stellen dat een mechanisch automatisch horloge ook een kinetisch horloge is. Maar het verschil zit hem in het feit dat bij autoquartz, kinetische energie wordt omgezet in elektriciteit, en bij een automatisch horloge een mechanische veer wordt opgewonden.

In een autoquartz horloge wordt de kinetische energie die - net als bij een automatisch mechanisch horloge - gegenereerd wordt door beweging van de rotor, omgezet en opgeslagen in een condensator.

Foto mechanisch uurwerk
Mechanisch automatisch uurwerk met rotor en veer
Foto kinetic uurwerk
Kinetic uurwerk met rotor en condensator

De energie die wordt opgeslagen in de condensator drijft vervolgens een quartz-uurwerk aan. Meer informatie over de uurwerken in quartzhorloges en automatische horloges lees je hier.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een autoquartz horloge?

Doordat een Kinetic horloge de voordelen van een quartz- en automatisch horloge combineert, is het net zo accuraat als een quartzhorloge. Het is ook energiezuinig en heeft geen batterij nodig.

Omdat de condensator de bewegingsenergie - soms wel jarenlang - opslaat hoeven autoquartz horloges (afhankelijk van het gebruikte uurwerk) maar zelden te worden opgeladen. Ook als het horloge langere tijd niet is gedragen. Het gebruik van een watch winder zoals bij gewone automatische horloges, is dus niet nodig.

Eerlijkheid gebiedt wel te vertellen dat de condensator (ook wel capacitor genoemd), hoewel deze heel lang meegaat en duizenden keren kan worden opgeladen, eens in de tien jaar opnieuw door een horlogemaker gekalibreerd of vervangen moet worden. Maar, met deze kleine onderhoudsbeurt heb je wel een horloge dat zeer lang meegaat.

Een ander klein nadeel is het formaat. Dit type uurwerk is door de combinatie van quartz en mechaniek relatief dik, vergelijkbaar met een gewoon automatisch horloge. Daar staat dan wel weer tegenover dat je een heel bijzonder stukje techniek om je pols draagt.

Foto Seiko Kinetic horloge
Foto Seiko Kinetic horloge

Welke merken autoquartz horloges zijn er?

Sinds Seiko in 1988 de eerste autoquartz horloges op de markt bracht is het merk leidend in deze technologie. De meeste autoquartz horloges die geproduceerd worden hebben dan ook een Seiko uurwerk. De bijzondere horloges uit de Seiko Kinetic lijn zijn natuurlijk ook bij Horloge.nl verkrijgbaar.

Ook de Zwitserse uurwerkfabrikant ETA heeft in het verleden verschillende autoquartz uurwerken geproduceerd. Deze uurwerken werden met name gebruikt in merken van de Swatch Group, zoals in de legendarische Tissot PRC200 lijn.

 

Waarom kiezen voor een Seiko Kinetic horloge?

Een Seiko Kinetic horloge is de perfecte keuze voor de liefhebber van automatische horloges die graag een zo klein mogelijke afwijking in tijdweergave heeft. Ook is het fijn dat je bij een kinetisch horloge niet hoeft na te denken of het opnieuw moet worden opgeladen. En, een kinetic horloge is een duurzame keuze; Het gaat lang mee en bevat geen milieu-onvriendelijke batterij.