Hamilton merkinspiratie bij Horloge.nl

Back to the future met de Hamilton PSR

Geschreven op 26-05-2020 10:30 door Miriam
American Classic Heruitgave digitale horloges

In 1976 vond een grote revolutie plaats in de horlogewereld. Hamilton introduceerde het allereerste digitale elektronische polshorloge. Het leek wel een machine uit de toekomst: dit horloge had geen wijzers, maakte geen tikkend geluid en was nauwkeuriger dan welk horloge tot dan toe. Het was alleen geen science fiction maar werkelijkheid. De Hamilton PS zou voor altijd de manier veranderen waarop we de tijd aflezen. En nu kan je back to the future met de nieuwe Hamilton PSR.

De Hamilton PS; het allereerste digitale polshorloge

Op 6 mei 1970 onthulde Hamilton het allereerste digitale elektronische polshorloge aan de wereld. Deze Hamilton Pulsar P1, was vernoemd naar de pulserende neutronensterren die straling uitzenden op uiterst nauwkeurige frequenties. 

De originele, futuristische vormgeving paste perfect bij de baanbrekende technologie. Met één druk op de knop aan de zijkant van het horloge, lichtte de tijd op in rode LED-cijfers tegen een donker scherm. De seconden werden zichtbaar door de knop langer ingedrukt te houden. Het horloge kon worden ingesteld door middel van een uniek magnetisch staafje verstopt in de band.

De eerste Hamilton Pulsar, de P1 kwam in 1972 op de markt. Met een kast en band van 18 karaat geelgoud was dit horloge niet voor iedereen weggelegd. Voor de prijs van $ 2.100 kon je in die tijd namelijk ook een gezinsauto kopen. Elvis Presley - die vaker Hamilton horloges droeg - was één van de gelukkigen die een van de slechts 400 gemaakte P1's te pakken kreeg. 

Foto montage LCD scherm
Montage LCD
Afbeelding ontwerpschets nieuwe Hamilton PSR
Ontwerpschets nieuwe Hamilton PSR

Populair bij de sterren

Het grote publiek zag een eerste glimp van de Pulsar P1 in het (nog steeds bestaande) Amerikaanse TV-programma The Tonight Show. De toen heel populaire presentator Johnny Carson liet de unieke functionaliteit van het horloge zien.

Pas een jaar later, in 1973, werd het horloge ook toegankelijk voor het grote publiek. Deze betaalbaardere roestvrijstalen Pulsar P2 werd in grote hoeveelheden geproduceerd en was een enorm succes. Het horloge had een rondere kast en een verbeterde chip-module en werd een soort blauwdruk voor de opkomende markt van digitale horloges. 

Maar niet alleen de 'gewone man' viel voor dit fututistische horloge. Ook onder sterren als Keith Richards, Joe Frazier, Elton John, Giovanni Agnelli en de Amerikaanse president Gerald Ford was de PS2 ongekend populair.

Foto Hamilton PSR horloge
Typerende kussenvormige kast
Foto aanbrengen serienummers op horloge
Aanbrengen serie-nummers

De PS toen en de PSR nu

De look van de PSR is ongelofelijk tijdloos gebleken. Nog steeds heeft het horloge een futuristische 'Space age' uitstraling. Maar ondanks dat de PSR dezelfde vormgeving en uitgangspunten als de PS uit de jaren '70 heeft,  is het natuurlijk wel een horloge voor de eenentwintigste eeuw. En, Swiss Made!

Eén van de verschillen met de PS1 is de manier waarop de tijd wordt weergegeven. De nieuwe Hamilton PSR heeft een hybride display, dat de technologieën van reflecterend LCD (Liquid Crystal Display) en uitstralende OLED (Organic Light Emitting Diodes) met elkaar combineert. In tegenstelling tot de oude PS waarbij de tijd alleen zichtbaar was door op de knop te drukken, zorgt bij de PSR het sterke LCD-display ervoor dat de tijd ook permanent zichtbaar is. Zelfs in daglicht. Door beide technologieën te combineren heeft de display bovendien een laag energieverbruik.

Wat hetzelfde is gebleven, is de eenvoud.  Het horloge geeft de tijd aan. Meer niet. Het is een echt statement piece, dat gedurfde vorm combineerd met basic functionaliteit.

Het horloge heeft een stalen kast met kussenvorm in de afmetingen van 40,8 mm x 34,7 mm, en is waterdicht tot 10 ATM (geschikt om mee in open water te zwemmen).

Foto Samenstellen PSR horloge
Samenstellen PSR horloge
Foto display Hamilton PSR
Gecombineerd OLED-LED display

Hamilton horloges bij Horloge.nl

De medewerkers van onze winkel in Breda demonsteren u graag de geweldige PSR of andere Hamilton horloges. Maar natuurlijk is de PSR ook online te bestellen in onze webshop. U kunt de beschikbaarheid controleren op de productpagina.