G-Shock merkinspiratie bij Horloge.nl

G-Shock, al bijna 40 jaar onverwoestbaar

Geschreven op 17-12-2019 07:13 door Miriam
Origin

Vandaag de dag is het voor veel mensen volkomen vanzelfsprekend. Zoek je een horloge dat tegen een stootje kan, dan kies je voor G-Shock. Begin jaren tachtig was dat wel anders. Horloges waren fragiele instrumenten die bij het minste tikje al ontregeld konden raken. Maar dankzij de briljante ingeving van Casio-ontwerper Kikuo Ibe weten alle mensen die zoeken naar een stoer en degelijk horloge feilloos hun weg naar G-Shock te vinden.

Unieke constructie

Al in de jaren zeventig was Casio met de introductie van de eerste digitale horloges een toonaangevende horlogeproducent. Ontwerper Kikuo Ibe wilde echter nog een grote stap verder door de ontwikkeling van een onverwoestbaar horloge volgens het ‘Triple 10-concept’: een accu met een levensduur van 10 jaar, waterdicht tot 10 bar en schokbestendigheid tot 10 meter valhoogte. Om dit doel te bereiken werden de meest uiteenlopende materialen getest, maar zelfs de hardste metalen beschermden het uurwerk onvoldoende. 

Portretfoto van casio ontwerper Kikuo Ibe
Kikuo Ibe
Afbeelding van originele schets van de eerste G-Shock
Originele schets

Even leek de droom van Ibe buiten bereik, tot de dag dat hij in een park kinderen zag spelen met een bal. Hij realiseerde zich dat de impact van het stuiteren van de bal absoluut geen invloed had op het binnenste van die bal. Dit leidde ertoe dat zijn team een horloge met een holle behuizing ontwikkelde, waar het uurwerk nagenoeg zwevend in werd ondergebracht.

Afbeelding van een test waarbij een horloge in een bal geplaatst is
Testmodel met horloge in bal
Afbeelding van de onderdelen van de G-Shock kast
Opbouw van de holle kast

Na een testfase van 2 jaar en meer dan 200 prototypen, kwam in 1983 de eerste G-Shock op de markt. De unieke holle constructie van de kast, structurele versterkingen en schokabsorberend materiaal rondom de belangrijkste onderdelen ligt tot op de dag van vandaag aan de basis van iedere nieuwe G-Shock.

Unieke vormgeving

Vorm volgt functie: de allereerste G-Shock, de DW5000 was niet alleen uniek door de technische eigenschappen. De constructie van de kast leverde ook een volstrekt uniek uiterlijk met hoeken en randen op. Al snel was het horloge een geliefd ‘fashion item’ van de hip-hop en skate-generatie en zijn de retro-modellen ook nu nog ongekend populair bij jongeren én liefhebbers van deze unieke stijl. Ook brengt G-Shock regelmatig unieke uitgaven uit in samenwerking met bekende sporters, artiesten en kunstenaars zoals Jamie Hewlett van Gorillaz.

Sinds de introductie hebben de ontwerpers van G-Shock natuurlijk niet stilgezeten en zijn de horloges continu verder ontwikkeld. Naast de oermodellen uit de DW-reeks en de klassieke analoog-digitale horloges uit de GA-serie produceert G-Shock sinds enkele jaren ook stalen horloges, The origin GMW-B5000 serie en G-Steel. Ook kent G-Shock de MT-G reeks: chique, luxueus afgewerkte edelstalen modellen. Tenslotte mogen de ‘Master of G’ G-Shocks voor ‘professionals’ niet onvermeld blijven. Hier vind je de stoerste en sterkste G-Shocks met de meest uitgebreide functionaliteiten.

Afbeelding van het GMW-B5000 horloge
GMW-B5000
Afbeelding van het MTG-B1000DCM-1AER horloge
MTG-B1000DCM-1AER
Afbeelding van het msg-s200g-4aer dameshorloge
MSG-S200G-4AER
Afbeelding van het GST-B200-1AER horloge
GST-B200-1AER

Ook de technologie heeft niet stilgestaan. Radiotechnologie en GPS garanderen altijd de juiste tijd en locatie. Daarnaast wordt Bluetooth, waarmee je je horloge met je smartphone linkt, steeds belangrijker voor het gemak bij instellen en accuraatheid. Sensortechnologie berekent weersveranderingen en getijden, en zonneceltechnologie zorgt voor een milieuvriendelijke energievoorziening. 

Unieke persoonlijkheid: vaar je eigen koers

De naam G-Shock staat daarom voor het verleggen van grenzen en je eigen koers varen. Of je nu een globetrottende zakenman of -vrouw bent, een sporter, een outdoorfan, een professional of een ‘eco-warrior’ - wat je ook zoekt in een horloge, je vindt het bij G-Shock. Al bijna 40 jaar technologisch bij de tijd en altijd extreem stoer!