Hoe vind je het outdoor horloge dat bij jou past?

Geschreven op 23-06-2020 13:41 door Miriam
Sport Outdoor sport horloges

Ondanks dat het vliegverkeer weer langzaamaan op gang komt zullen toch veel mensen in 2020 vakantie in eigen land en buurlanden vieren. Een goede voorbereiding is zoals altijd belangrijk. Dus, voor iedereen die naast de beste fiets, wandelschoenen of softshell ook een goed outdoor horloge zoekt, hebben we hier tips verzameld om het perfecte horloge te vinden.

Het outdoor- of buitensporthorloge is een horloge met functionaliteiten die gericht zijn op buiten-activiteiten als wandelen, klimmen, vissen, etc. Welk horloge het beste bij jou past hangt af van wat je er precies mee wilt kunnen doen. Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een outdoor horloge?

 

1. Voorbereid op slecht weer: let op waterdichtheid

Ga je meestal alleen een flink stuk wandelen en heb je goede regenkleding, dan volstaat een horloge dat 5 Bar waterdicht is. Maar ben je avontuurlijker, dan is het verstandig om sowieso een horloge te kiezen dat minimaal 10 Bar waterdicht is. Je weet immers niet of je onverwacht in een regenbui terecht komt of door een beekje moet waden. Sommige outdoor horloges bevatten een barometer of weerbericht. Zo ben je altijd goed voorbereid.

Casio WS-1200H-2AVEF Fish Finder
Casio WS-1200H-2AVEF met Fish Finder
Casio Pro Trek WSD-F21HR-RDBGE
Pro Trek WSD-F21HR-RDBGE waterdicht smartwatch

Wil je naast 'droge' activiteiten ook met je horloge kunnen kanoën, surfen of duiken, dan raden we je aan om te kijken naar horloges die functies bevatten voor deze sporten. Op onze pagina's over duikhorloges en watersport horloges vind je veel horloges die daarvoor geschikt zijn.

 

2. Afleesbaarheid, ook in het donker

Het is belangrijk dat het horloge goed afleesbaar is. Een hoog contrast tussen de wijzerplaat, indexen, cijfers en het horloge zelf draagt bij aan de zichtbaarheid en leesbaarheid. Daarnaast zijn de wijzers en indexen van veel outdoor horloges voorzien van een lichtgevende laag of lichtgevende buisjes voor gebruik in het donker. De meeste digitale outdoor horloges zijn voorzien van LED-verlichting.

Foto Luminox horloge
Luminox horloges bevatten tritium buisjes die oplichten in het donker
Foto Victorinox horloge
Victorinox Night Vision horloge met verlichting

3. Welke functies heb je echt nodig?

Hoe je het horloge gaat gebruiken hangt natuurlijk af van de sport die je gaat beoefenen. Zoek je een horloge dat voornamelijk de tijd aan moet geven, maar wel bestand moet zijn tegen stoten en water, dan volstaat misschien een eenvoudig waterdicht kunststof horloge. Maar wil je het horloge echt gaan gebruiken voor specifieke activiteiten als klimmen, nachtwandelingen of fietsen, dan heb je waarschijnlijk meer nodig. Bijvoorbeeld een hoogtemeter, afstandsmeter of kompas.

Foto G-Shock GG-B100-1BER
De G-Shock GG-B100-1BER bevat een afstandsmeter
Foto G-Shock GWG-1000-1A3ER
De G-Shock GWG-1000-1A3ER bevat o.a. een hoogtemeter en een digitaal kompas
Foto G-Shock GWG-1000-1A3ER
De G-Shock GWG-1000-1A3ER is ook een radio-controlled horloge

Zet eerst eens voor jezelf op een rijtje wat je wilt dat het horloge moet kunnen. Met de zoekfilters op onze pagina Buitensport horloges kan je de horloges selecteren die de functies bevatten die jij zoekt.

 

4. Batterij of solar?

Juist bij een functioneel sporthorloge is goed onderhoud van belang. Een belangrijke factor is hoe lang de batterij van het horloge meegaat. Wanneer je kiest voor een solar horloge heb je daar in principe geen omkijken naar.

Quartzhorloges worden aangedreven door een batterij. Deze batterij gaat gemiddeld 1,5 – 2 jaar mee. Wanneer de batterij is vervangen en de kast dus open is geweest, moet het horloge door de horlogemaker worden getest op waterdichtheid. Een solar horloge is een quartz horloge dat wordt opgeladen door zonne-energie. De batterij van dit horloge hoeft meestal niet te worden vervangen, waardoor de waterdichtheid langer kan worden gegarandeerd.

Foto Olympic Hiking
De Olympic Hiking is een eenvoudig digitaal quartzhorloge
Foto Seiko SSC081P1
De Seiko SSC081P1 is een solar horloge

5. Radiocontrolled, GPS of Smart?

Wanneer je met je horloge op pad gaat is het vanzelfsprekend dat deze de juiste tijd aangeeft. Een radiocontrolled uurwerk dat synchroniseert met de atoomklok kan daarbij helpen.

Een horloge met een smartphone verbinding kan je met de app op je telefoon alle gemeten gegevens inzien en bewaren. Omdat door de GPS in je telefoon je plek op aarde nauwkeurig bekend is, kan je met dit horloge ook uitstekend je afgelegde afstand meten.

Maar de absolute top in het outdoor segment zijn de speciaal daarvoor ontwikkelde smartwatches. Download routekaarten, speciale sportapps (bijvoorbeeld voor golf, ruitersport, etc.) en bewaar en analyseer al je resultaten. Op onze pagina over smartwatches vind je nog veel meer van deze multifunctionele horloges.

Foto Bluetooth horloge
Verbind je horloge via Bluetooth met je smartphone
Foto G-Shock GPR-B1000-1ER
De G-Shock GPR-B1000-1ER bevat GPS voor navigatie

6. Type en materiaal horlogeband

De keuze voor een bepaald materiaal horlogeband is zeer persoonlijk. De een vindt stevig staal het prettigst dragen, de ander geeft de voorkeur aan flexibel (siliconen)rubber. Ieder horloge dat wij verkopen heeft natuurlijk een bijbehorende horlogeband. Maar je kunt het horloge altijd helemaal naar jouw wensen aanpassen met een andere band. Wij hebben een groot assortiment aan merkbanden en universele horlogebanden.

Veel dragers van outdoor horloges kiezen voor een nylon NATO-band. Deze is waterbestendig, makkelijk in maat verstelbaar en draagt comfortabel. Bovendien zal deze band als je ergens achter blijft haken niet snel losschieten van het horloge. Het horloge moet dan wel een rechte bandaanzet hebben.

Ook zijn sommige outdoor horloges uitgerust met een band gemaakt van paracord. Een zeer stevig materiaal, dat in noodsituaties gebruikt kan worden als vislijn of om vuur mee te maken.

Leren banden zijn minder geschikt bij dit type horloge omdat deze slecht tegen vocht kunnen. Er zijn bij ons wel waterbestendige leren banden verkrijgbaar, bijvoorbeeld van het merk Morellato.

Foto Luminox Navy Seal horloge
Luminox Navy Seal horloge met NATO-band
Foto Luminox Bear Grylls horloge
Luminox Bear Grylls horloge met paracord band

7. Wat kost dat?

Wij verkopen outdoorhorloges in alle prijsklassen. Hoeveel het horloge kost is afhankelijk van veel factoren; Materiaalgebruik, uurwerk, merk, (extra) functies. Wanneer je jezelf vooraf de vragen die hierboven staan stelt weet je aan welke eisen het horloge voor jou moet voldoen. Op onze pagina over Buitensport horloges staan alle horloges die bij ons te koop zijn.

 

Kortom

Neem even de tijd om voor jezelf te bepalen welke functies je nodig hebt en wat je budget is. Dan kan je een goede keuze maken. Kom je er zelf niet uit? Onze winkelmedewerkers en team Klantenservice staan klaar voor alle vragen die je mocht hebben over outdoor horloges.