G-Shock merkinspiratie bij Horloge.nl

Maak kennis met MR-G; de hoogste klasse horloges van Casio G-Shock

Geschreven op 26-08-2021 14:41 door Miriam • Leestijd ongeveer 5 minuten
Gelimiteerde Uitgave Japanse horloges MR-G

Dit jaar bestaan de G-Shock MR-G horloges vijfentwintig jaar. In deze 25 jaar zijn er maar rond de 200 verschillende MR-G horloges in kleine oplages uitgebracht. Naast uitzonderlijk vakmanschap, design en materiaalgebruik bepaalt dit het exclusieve karakter van MR-G. Een mooi moment om eens dieper in te gaan op de bijzonderste maar minder bekende lijn van het G-Shock assortiment.

 

De droom van Kikuo Ibe

Casio’s hoofdontwerper Kikuo Ibe ontwikkelde in 1983 de eerste G-Shock nadat hij het geliefde zakhorloge van zijn overleden vader kapot had laten vallen. Zijn streven was een horloge te ontwikkelen dat een val van 10 meter kon overleven, 10 bar waterdruk kon weerstaan, met een batterijduur van 10 jaar. En daarin is hij, zoals we allemaal weten, grandioos geslaagd. G-Shock is nog steeds een van de populairste en sterkste horlogemerken ter wereld.

Maar één ding bleef aan Ibe knagen; zijn horloges met systeem voor schokbestendigheid was geheel opgebouwd uit kunststof. Een geweldig materiaal, maar niet met eeuwigheidswaarde zoals het metalen zakhorloge van zijn vader.

MRG-100
De MRG-100 uit 1996
Onderdelen metalen G-Shocks
Ontwikkeling metalen G-Shock

 

Van kunststof naar staal

Kunststof is lichtgewicht en gemakkelijk te verwerken, dus het werd gebruikt voor alle externe componenten van de G-Shock. Inmiddels kennen we ook de G-Steel en de MT-G. Deze twee G-Shock lijnen hebben inderdaad een metalen buitenkant, maar het binnenwerk met het beschermende systeem wordt nog steeds gemaakt van kunststof.

Nu was het Ibe’s droom om dezelfde beschermende kwaliteit te realiseren, maar dan helemaal in metaal, met zijn hogere sterkte. Het ontwikkelingsproces was buitengewoon uitdagend, maar al zijn werk leverde uiteindelijk in 1996 de MRG-100 op. De volledig metalen schokbestendige structuur werd mogelijk gemaakt door een verscheidenheid aan technologische innovaties, waaronder een schokbestendige module, bumperconstructie voor de bezel en een rubberen ophanging voor de achterkant van de gesmede roestvrijstalen behuizing.

GST-B100
GST-B100 G-Steel horloge
MR-G B1000
MR-G B1000

 

En dat voor een zeer redelijke prijs. Een sterk staaltje van Ibe. De eerste modellen MR-G werden in alleen in Japan uitgebracht en zijn bij verzamelaars nog steeds zeer gewild. Vandaag zijn de MR-G horloges verkrijgbaar over de hele wereld.

 

Van staal naar titanium luxe met respect voor Japans vakmanschap

Met de lancering van een volledig stalen G-Shock stopte de ontwikkeling van de MR-G niet. Door de jaren heen is de MR-G het luxe paradepaardje van G-Shock geworden. Tegenwoordig worden de horloges meestal gemaakt van lichtgewicht titanium. Aanvullend gebruik van bijzondere materialen en steeds vernieuwende productietechnieken maken van de MR-G met recht hét premium merk van G-Shock.

De horloges worden exclusief in de Japanse Casio fabriek in Yamagata gefabriceerd, waarbij de kwaliteitscontrole op een zeer hoog niveau staat. De slechts enkele horlogemakers die daar werken zijn minimaal 5 jaar in opleiding voordat ze de titel Meister mogen voeren en pas dan mogen ze aan dit type horloge werken. 

mrg-b2000sh
mrg-b2000sh-shougeki-maru
mrg-b2000b-1adr
mrg-b2000b-1adr Kachi-iro

 

Geavanceerde smeedtechnieken worden toegepast om de complexe vormen van de ring, kast en band te gieten, en haarlijn- en spiegeloppervlakken werden aangebracht met intense aandacht voor detail en vakmanschap. 

Traditioneel vakmanschap staat in Japan in hoog aanzien. Met de MR-G lijn wordt dit vakmanschap geëerd. De inspiratie voor de recentste uitgaves wordt gehaald uit de historie van dit bijzondere land en bij de productie van de limited editions worden Japanse handwerkmeesters betrokken.

mrg-g2000ht-1adr
mrg-g2000ht-1adr Kasumi-Tsuchime
mrg-b2000r-1adr
mrg-b2000r-1adr Kachi-iro

 

MRG-B2000BS-3 Hana Basara

Bijvoorbeeld bij de MRG-B2000BS-3 Hana Basara. Deze unieke MR-G is ontworpen op basis van het concept van Hana-Basara, een uiting van respect die werd gebruikt voor samoerai-commandanten die conventies doorbraken met een rebelse stijl die kracht en een gedurfde, uitbundige esthetiek combineerde.

De ring en band zijn gemaakt van het ultraharde Cobarion met DAT55G-legering. Net als bij edelstenen is de ring gefacetteerd geslepen door vakman Komatsu Kazuhito om een ​​briljante, glanzende afwerking te bereiken. Een ingewikkeld proces dat dit metalen horloge tot een waar kunstwerk verheft. Het werken met zo'n ultraharde legering is erg moeilijk te bewerken waardoor de productie beperkt was tot slechts enkele stuks per dag. 

Het patroon op de wijzerplaat is afgeleid van het Kusari Katabira (maliënkolder) geweven patroon en spiegelafgewerkte onderdelen met een opvouwbaar waaierpatroon.

Komatsu Kazuhito
Komatsu Kazuhito
MRG-B2000BS-3
MRG-B2000BS-3 Hana Basara

 

De MRG-B2000BS-3 Hana Basara is nu verkrijgbaar bij Horloge.nl.

 

G-Shock MR-G horloges bij Horloge.nl

De MR-G horloges van G-Shock worden in zeer gelimiteerde oplage uitgebracht en het is dus heel bijzonder dat Horloge.nl er steeds weer in slaagt een paar exemplaren te bemachtigen voor de liefhebbers. Daar zijn we trots op! 

Natuurlijk blijven we ook ons best doen om u altijd de nieuwste en bijzondere uitgave G-Shocks in alle prijsklassen aan te bieden. U vindt alle speciale uitgaven én ons aanbod van MR-G op onze pagina met speciale en limited G-Shocks. Of kom langs bij een van onze winkels om het horloge in het echt te bekijken. Wanneer u vooraf telefonisch contact met ons opneemt via 085 489 20 10 zorgen wij dat het horloge voor u klaarstaat.